"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2023-08-16 Uppdaterad: 2023-08-22, 15:03

Fira internationella fladdermusnatten med Curiosum

NYHET Fladdermöss finns runt omkring oss, men de flesta av oss brukar varken se eller höra dem. Under augusti erbjuder Curiosum alla intresserade chansen att bli fladdermusdetektiver. Bygg din egen fladdermusdetektor, följ med på en guidad fladdermuspromenad och fira fladdermöss under den internationella fladdermusdagen den 26 augusti.

Text: Eva Lönn

År 2022 startade Curiosum vid Umeå universitet sitt projekt "Bli en fladdermusdetektiv" i samarbete med viltforskaren Tim Hofmeester. Nu är det dags igen med ännu fler workshops och ett större evenemang i samband med den internationella fladdermusnatten på Curiosum den 26 augusti.

"Bli en fladdermusdetektiv" ger deltagarna möjlighet att delta i olika workshops för att bygga fladdermusholkar, fladdermusdetektorer och gå guidade fladdermusvandringar.

Mer kunskap om fladdermöss behövs

Fladdermöss är väldigt viktiga för vår naturliga miljö och är fridlysta i Sverige, men vi vet fortfarande inte så mycket om de som bor i närområdet och i våra skogar i och runt Västerbotten. Genom att skapa en större medvetenhet om fladdermössen i vårt närområde och genom att involvera medborgare i att spåra och hitta fladdermöss kan vi hjälpa forskare att förstå dem bättre och hjälpa dem att trivas.

– Visste du att en fladdermus varje natt kan äta tusentals insekter, inklusive irriterande insekter som myggor? Så de är även bra för oss människor. Eller att alla svenska fladdermusarter är skyddade? Fladdermössen är jätteviktiga för vårt ekosystem, säger Tim Hofmeester.

Gabrielle Beans, innehållsansvarig och samordnare från Curiosum, är glad och stolt över de möjligheter projektet ger:

– I Västerbotten är kunskapen om de fladdermöss som lever här och de som vandrar hit för sommaren fortfarande ganska ojämn. Ju fler som är ute och letar efter fladdermössen, desto snabbare kan vi fylla dessa kunskapsluckor, säger hon och fortsätter:

– Förra året hade vi så engagerade och glada deltagare i våra aktiviteter – speciellt under fladdermusvandringarna! Jag ser fram emot att nå ännu fler människor i år, och ge dem inte bara kunskap om våra fladdermöss utan också verktygen för att skydda och övervaka fladdermöss runt dem.

Bygg fladdermusdetektorer och gå på fladdermusvandring

Mellan den 14 och 26 augusti erbjuds workshops där möjligheten ges att bygga och ta hem sin egen fladdermusdetektor.

Med start den 18 augusti och under tre veckor framåt kommer det dessutom att erbjudas guidade fladdermusvandringar på fredags- och lördagskvällarna. Dessa vandringar är gratis och fladdermusdetektorer kommer att finnas tillgängliga för deltagarna (bokning krävs via hemsidan).

Den rekommenderade åldern för de flesta av aktiviteterna är från 12 år och äldre, men det kommer även att finnas två fladdermusvandringar riktade till familjer med yngre barn.

Stort intresse för fjolårets fladdermusaktiviteter 

– Förra året var fladdermusvandringarna så oerhört intressanta och roliga! Vi hörde och såg till och med många nordliga fladdermöss. Förhoppningsvis hittar vi i år några fler fladdermusarter. Vi kommer till och med ha två tillfällen riktade till yngre barn där vi börjar lite tidigare på kvällen och inte går lika långt, säger Alexandra Björnham, projektledare från Curiosum.

Alexandra och Gabrielle njöt båda av förra sommarens aktiviteter och lärde sig mycket om fladdermöss på vägen och hoppas kunna dela spänningen med ännu fler i år. Men vad dröjde sig kvar hos dem efter den upplevelsen?

– Det som personligen påverkade mig mest under min upplevelse av fladdermuspromenaderna i augusti var att se, och prata om, effekten av artificiellt ljus på djuren runt omkring oss. Fladdermöss trivs inte i artificiell belysning och när man är ute sent på kvällen och letar efter fladdermöss längs Umeälven kan man verkligen se att det är svårt att hitta riktigt mörka utrymmen. Det fick mig att tänka mer noggrant på lamporna på utsidan av mitt hus och när de verkligen behöver vara tända! säger Gabrielle Beans.

– Jag blev så glad över att se några barn som kom och deltog i nästan varje aktivitet vi hade och blev ännu mer fladdermusbesatta än vi var! Det är så fantastiskt att se att intresset visar sig hos nästa generation och kunna hjälpa till att vårda den. Jag hoppas att vi får se några av förra årets ansikten på våra fladdermusvandringar i år och på den internationella fladdermuskvällen! säger Alexandra.

Bli en fladdermusdetektiv är ett samarbete mellan Curiosum vid Umeå universitet och doktor Tim Hofmeester, Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU), och stöds av LONA under 2021-2023. I samarbetet ingår även  laddermuskunniga personer från Västerbotten som fungerar som guider för fladdermusvandringarna.


Snabbfakta om internationella fladdermusnatten
Datum: 26 augusti
Tid: 10-17
Kostnad: Entré till Curiosum i Umeå.

Läs mer