NYHET
Orsaken till varför man får hjärntumör har varit okänd i de flesta fall. Tidigare har Umeåforskare funnit att hjärntumörer kan vara ärftliga. I ett internationellt samarbete har man nu funnit fem genetiska variationer som medför ökad risk för en viss typ av elakartad hjärntumör, så kallat gliom.
I studien ingår prover från totalt 4 500 patienter med gliom i Sverige, Texas (USA), England, Tyskland och Frankrike. Resultaten publiceras idag i den ansedda tidskriften Nature Genetics.
Alla fem genvarianter bidrar var och en för sig med en liten ökad risk för att gliom ska utvecklas. De har därigenom stor betydelse för kunskapen om vilka gener som påverkar att man drabbas av gliom.
I enstaka familjer med fall av gliom och malignt melanom har forskare tidigare kunnat påvisa att en av generna, P16, orsakar mutationer som har betydelse för sjukdomarnas utveckling. De nya rönen visar att även de normala genvariationerna i p16 har betydelse för glioms uppkomst.
Två av de andra fem genvariationerna sitter i områden i genomet som man tidigare har kopplat till andra vanliga cancerformer som lungcancer och tjocktarmscancer.
– Nu vill vi forska vidare för att se vad dessa genvarianter har för funktion och om och i så fall hur de samvarierar med miljöfaktorer, säger Beatrice Malmer forskare vid Umeå universitet.
Medförfattare till studien från Umeå universitet är: Beatrice Malmer, Ulrika Andersson, Roger Henriksson och Tommy Bergenheim.
Kontaktperson; Beatrice Malmer, docent vid Umeå universitet och onkolog vid Norrlands universitetssjukhus .E-post: beatrice.malmer@onkologi.umu.se Mobil: 073-091 80 28