"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2022-01-25

Fem frågor till Asta Pellinen om nya murveljobbet

NYHET Rymdfysikprofessor emerita Asta Pellinen är ny medlem i redaktionen i Svenska Fysikersamfundets medlemstidning Fysikaktuellt. Hon utlovar skrivknäck med en nordlig vinkel och rymdperspektiv och har några texter på gång även från Umeå universitet.

Text: Ingrid Söderbergh

Jag har alltid tyckt om att skriva, även om jag är ganska långsam.

Vad är Svenska Fysikersamfundet för något?

– Det är en ideell förening grundad 1920 av ”den fysiska vetenskapens utövare, främjare och vänner”. Föreningen främjar fysikalisk forskning och fysikens tillämpningar. Vi vill också sprida information om fysik och fysikutbildning och stimulera intresse för naturvetenskap.

Hur blev du medlem av Fysikaktuellts redaktion?

– De hade frågat en av mina kollegor på Institutionen för fysik, Maria Hamrin, och hon rekommenderade mig. Under min studietid jobbade jag på somrarna som reporter på Hankasalmen sanomat, lokaltidningen för kommunen där vi hade sommarstuga. Jag har alltid tyckt om att skriva, även om jag är ganska långsam.

Vad kommer att ingå i din roll som skribent?

– Jag vet att många spännande projekt pågår på våra nordliga universitet inom fysikområdet och dem vill jag skriva om. Mycket är relaterat till den dagsaktuella energiförsörjningen och miljön och man är framgångsrik inom laser- och plasmafysik vid Umeå universitet och rymden naturligtvis. Jag tar också gärna emot tips från mina kolleger i Norrland!

Vad har du på gång?

– Jag intervjuade Moa Persson från Institutet för rymdfysik i Kiruna som disputerade vid Umeå universitet hösten 2021 om jonflöden från planeten Venus. I kommande nummer har vi Erik Stempels artikel om den spännande jakten på meteoriten, som damp ner i november 2021 och som hittades senare i Enköping. Den enda kameran i Sverige som observerade händelsen var den på Institutionen för tillämpad fysik och elektroniks tak i Umeå, visserligen på långt avstånd. I följande nummer kommer Madelen Bodins artikel om Curiosum och jag håller på att jaga en professor på fysik om hans forskning. Framöver ska det också komma en artikel om rymdskrotsproblematiken och en om EISCAT_3D, när radarn står klar för drift.

Du är numera professor emerita – vad innebär det?

– Forskarlivet är definitivt lugnare nu! Jag tar emot bara såna uppdrag som jag uppfattar som spännande. Jag är Senior Associate Editor i den internationella radiounionen URSIs tidskrift Radio Science Bulletin och har en kolumn Women in Radio Science, där jag sedan 2015 presenterat framgångsrika kvinnliga forskare samt ledamot i den Svenska Nationalkommittén för Radiovetenskap (SNRV). Jag är också medlem i en bedömargrupp för utvärderingen av forskningen inom ämnet försvarssystem på Försvarshögskolan. Är tidvis extern examinator vid Norges arktiska universitet och med i betygsnämnder vid disputationer inom mitt ämnesområde. Det är bra att hålla sig uppdaterad inom olika fält.

Läs mer om tidningen Fysikaktuellt

Asta i all hast:

Familj: Maken Gudmund, två barn och ett barnbarn

Bor: På vår gård i Bergsjö, Nordanstig. Kommer från Helsingfors, via Kiruna och Umeå

Fritidsintressen: Vi har byggt både bostadshus samt uthus och reparerat ett gammalt växthus under de senaste tio åren. Jag har målat det mesta och nu håller vi på att bli klara med bastun. Vi värmer huset med ved från den egna skogen som vi själva hugger, kapar och klyver. Gillar att simma i sjöar och hav och att åka skidor i omgivningarna.

Samlar : Försöker få ordning och avsamla det som vi har samlat på oss eller ärvt och som vi inte behöver eller kommande generationer inte är intresserade av.

Läser: Jan Guillous Det stora århundradet

Tittar på: Nyheter och dokumentärer, ibland brittiska deckare.

Ville bli när jag var liten: Filmregissör eller hjärnkirurg

Vackraste stjärnbilden: Beundrar Orion från balkongen under klara nätter

Coolaste astronauten och rymdforskaren: Starfleet Starship USS Voyagers kapten Kathryn Janeway i den gränslösa rymden när jag tittade på Star Trek med mina barn. Vid samma tid var min storebror Risto också rymdforskare och ordförande för den europeiska rymdorganisationen ESA:s Solar System Working Group där man planerade för Rosetta-missionen som senare blev en stor framgång. Barnen kallade sin morbror för chef över solsystemet och visst var det han som uppmuntrade mig att söka doktorandtjänst i Kiruna i början av 80-talet.

Mest fascinerande med rymden: Att vi har fått lära oss så mycket om den bara under min livstid och att många överraskningar ännu väntar på att avslöjas från de instrumenten som redan är i gång eller planerade.

Finns det liv i universum? Definitivt! Varför skulle vi vara de enda? Men kanske får vi aldrig kontakt …

För mer information, kontakta gärna:

Asta Pellinen Wannberg
Professor emerita
E-post
E-post