"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2023-11-02 Uppdaterad: 2024-09-20, 12:30

Får möjlighet att studera viktigt proteinkomplex i modellväxt

NYHET Dhruv Agrawals passion för mikrobiologi har lett honom från Indien till ett 'EC’ postdoktorstipendium vid Umeå Plant Science Centre och Umeå universitet. Han forskning fokuserar på proteinkomplex som styr tillväxt och utveckling i modellväxten backtrav, Arabidopsis thaliana.

Forskning inom life science erbjuder en unik möjlighet att lösa biologins, hälsans och miljöns mysterier

Vilken är din akademiska bakgrund?

– Min akademiska resa har skett inom området mikrobiologi och life science. Jag tog en kandidatexamen i mikrobiologi vid University of Delhi i Indien. Därefter följde jag min passion för mikrobiologi genom en masterexamen från Guru Nanak Dev University i Amritsar. Med avstamp från studierna tog jag en doktorsexamen i life science, specialiserad i mikrobiologi, också från Guru Nanak Dev University.

Hur hamnade du i Norra Sverige och vid Umeå universitet?

– Jag såg postdoktorstipendiet på Nature Careers’ webbplats. Det jag läste om Umeå universitets forskningsmiljöer, särskilt Umeå Plant Science Centre (UPSC) och Umeå Centre for Microbial Research (UCMR), fångade min uppmärksamhet. Möjligheten att få arbeta med växter, tillsammans med möjligheten att fördjupa sig i proteiner bestående av flera subenheter var den viktigaste anledningen till mitt beslut att söka stipendiet. Den unika kombinationen av resurser och forskningsfokus vid Umeå universitet stämmer med mina professionella ambitioner.

Vad handlar din forskning om?

– Min forskning fokuserar på COP9-signalosomkomplexet (CSN), med särskild tonvikt på dess funktionella och strukturella aspekter i modellväxten Arabidopsis thaliana. Det är fascinerande att se att proteiner bestående av flera subenheter uppvisar en speciell form i denna botaniska modell.

– Jag tycker det är spännande att få fördjupa mig i studier av invecklade växtsystem, och jag har satt i gång projektet med stor entusiasm. Min forskning kring biologiska processer och mekanismer som styr tillväxten och utvecklingen i växter kan också ge värdefulla insikter i en bredare kontext inom biologi och bioteknik.

Vad är utmanande respektive givande med att vara forskare?

– Rollen som forskare innebär många utmaningar, inklusive pressen att hålla deadlines och det oundvikliga av osäkerhet och enstaka bakslag. Att vara forskare erbjuder också en rad djupgående och tillfredsställande belöningar. Den främsta bland dessa är den intellektuella belöningen som härrör från att gräva sig ner i det okända, nysta komplexiteten och göra nya upptäckter.

Förutom personlig och professionell utveckling banar forskningen väg för samhälleliga framsteg. Den kunskap och de innovationer och lösningar som genereras genom forskning bidrar till att förbättra samhället, hantera utmaningar och förbättra livskvaliteten.

Var ser du dig själv om fem år?

– Om fem år är jag en mer erfaren forskare, aktivt engagerad i projekt som bidrar till att förbättra samhället, och jag strävar efter att bli erkänd för mitt engagemang och inflytande inom mitt område. Jag har för avsikt att ta mig an mer utmanande roller och positioner med större ansvar som gör att jag inte bara kan utmärka mig inom mitt yrkesområde utan också vara en mentor som inspirerar andra. Dessutom vill jag gärna utöka mitt nätverk och skapa samarbeten med likasinnade individer och organisationer som delar min passion för att åstadkomma positiv förändring.

Vad är ditt första intryck av Sverige, Umeå och Umeå universitet?

– Mina första intryck av Umeå och Umeå universitet har varit häpnadsväckande bra. Umeås blandning av stadsliv och omgivande natur är inte bara inbjudande utan också harmonisk. Universitetets engagemang för excellens, dess tillåtande av mångfald och dess innovationskultur är inspirerande. Jag ser fram emot en både intellektuellt och personligt berikande upplevelse här.

– Kontrasten i klimat mellan Umeå och Indien är stor. Det kalla vädret här är en ny och spännande upplevelse för mig, mitt första möte med snöfall var ett riktigt häftigt och minnesvärt ögonblick.

Vad är din drivkraft som forskare inom life science?

– Min drivkraft är en djup fascination av livets invecklade mekanismer, från molekylär nivå till ekosystem. Forskning inom life science erbjuder en unik möjlighet att lösa biologins, hälsans och miljöns mysterier och att bidra till framsteg som kan förbättra människors välbefinnande och vår förståelse av den naturliga världen.

Korta fakta om Dhruv

Kommer från: Indien
Jag med tre ord: passionerad, enkel och organiserad
Intressen: Musik, rita och kolla på film
Favoritbok: Wallflower av av Stephen Chbosky
Streamar: Biopics (filmer som gestaltar personers liv)
Lyssnar på: Countrymusik
Saknar hemifrån: Gatumat från de lokala försäljarna
Det första svenska ordet jag lärde mig: Vatten
På min bucket list: Lära mig att dyka
Favorit semesterplats: Sommarkväll på stranden
Tycker om att: laga mat och det gör mig ledsen när jag ser mat gå till spillo

För mer information, kontakta gärna:

Dhruv Agrawal
Postdoktor
E-post
E-post