NYHET
Europeiska kommissionen har lagt fram en strategi för ett starkare engagemang från EU för ett fredligt, hållbart och välmående Arktis. Nästa vecka bjuder EU-PolarNet in till ett seminarium för att diskutera hur denna kommer påverka forskningen framöver.
Text: Anngelica Kristoferqvist
Den 6 oktober 2021 röstade Europaparlamentet med stor majoritet för att anta en kommunikation om Arktis. Fokus ligger på EU:s ansvar att ta itu med klimatförändringarnas konsekvenser såsom smältande is och permafrost. Samtidigt behöver EU naturresurserna i Arktis för en grön omställning, vilket leder till exploateringskrav (t.ex. att lokala samhällen och urfolk får delta i beslutsprocesser), och risk för konfrontationer (där bl.a. en oro för Ryssland och Kina beskrivs). Man poängterar därför att man vill verka för en långsiktigt hållbar och fredlig utveckling av Arktis.
Främja vetenskap, forskning och innovation till förmån för Arktis
I centrum för EU:s åtgärder i Arktis sägs vetenskap, forskning, innovation och teknik stå. Mellan 2014–2020 stödde EU arktisforskning med 200 miljoner Euro, och inom Horisont projektet Eu-PolarNet 2 (2020–2023) kommer forskningen stärkas ytterligare genom grön energi, hållbara utvinningsindustrier, e-baserat lärande, e-hälsa, hållbar turism, grön teknik, fiske och jordbruk, med mera.
Det ska skapas en digital investerings- och informationsportal för hållar utveckling i Arktis för att tydliggöra finansieringsmöjligheter. Även finansiering för att etablera 5G och högpresterande datacenter i Arktis kommer tillhandahållas.
I övrigt deklareras att EU kommer att öka kunskapen om hälsohot kopplade till klimatförändringar i Arktis, främja forskningen om de samhälleliga och demografiska konsekvenserna av förändringarna i Arktis, samt i högre grad involvera kvinnor, ungdomar och ursprungsbefolkningar i relevanta beslutsprocesser.
EU:s nya arktiska politik samt forskning och innovation
Nästa onsdag, den 24 november, kl 10:00, håller EU-PolarNet ett webbinarium online för att diskutera den nya strategin och effekterna på framtida forskning med EU-representanter.
Syftet är att presentera den nya arktiska politiken för forskningssamhället och diskutera forskningens och innovationens roll i den nya strategin och att se hur FoI-projekt kan bidra till politikens mål. Läs mer och registrera dig.