NYHET
Den 16 maj arrangeras konferensen Idrottshögskolans forskningsdag.
–Det är ett fantastiskt tillfälle för dig som är idrottsintresserad att ta del av den idrottsforskning som bedrivs vid Umeå universitet, säger Ulrika Haake, föreståndare för Idrottshögskolan.
Idrottshögskolans forskningsdag välkomnar alla med intresse för idrott att ta del av den idrottsforskning som bedrivs vid Umeå universitet.
BildMattias Pettersson
Konferensen Idrottshögskolans forskningsdag vänder sig till alla med intresse för idrott. Under dagen presenterar forskare inom Idrottshögskolans forskningsnätverk sin senaste forskning på ett populärvetenskapligt sätt.
Kunskapsmässiga upptäckter
Idrottsforskningen vid Umeå universitet har sin tyngdpunkt inom idrottspedagogik, idrottsmedicin samt idrottspsykologi men det bedrivs även idrottsrelaterad forskning inom andra ämnesområden som exempelvis kost- och måltidsvetenskap. Syftet med Idrottshögskolans forskningsdag är att visa upp universitetets idrottsforskning, lyfta fram kunskapsmässiga framsteg samt inspirera till fortsatta forskningsstudier och samverkan.
Taru Tervo, forskningssamordnare vid Idrottshögskolan, förklarar upplägget för Idrottshögskolans forskningsdag.
–Idrottshögskolans forskningsdag arrangeras vart annat år och välkomnar medarbetare och studenter vid Umeå universitet samt externa åhörare. Under årets konferens kommer ett urval av universitetets idrottsforskare att hålla 16 parallella föreläsningar, 20 minuter långa, där du som åhörare själv väljer vad du vill ta del av.
Urvalet av forskningen som presenteras är brett med innehåll allt ifrån muskelns betydelse för läkning av senor, gåfotboll för äldre i idrottsföreningar, behandling av psykisk ohälsa bland idrottare, högintensiv intervallträning för äldre, Inkluderingsarbete och genus i budo och kampsportsföreningar och tidig specialisering och fotbollsgymnasier, till huruvida vi kan förutse framtida idrottsprestationer.
De som presenterar sin idrottsforskning vid Idrottshögskolans forskningsdag 2024 tillhör Pedagogiska institutionen, Institutionen för samhällsmedicin och rehabilitering, Institutionen för psykologi samt Institutionen för kost- och måltidsvetenskap.
–I slutet av dagen delar IKSU ut ett pris för bästa populärvetenskapliga presentation, säger Taru Tervo.
För de som ingår i Idrottshögskolans nätverk avslutas dagen med en gemensam middag och fortsatt nätverkande.
Idrottsrörelsens vägvalsfrågor och behovet av forskning
Keynote speaker för konferensen är Stefan Bergh, Generalsekreterare vid Riksidrottsförbundet (RF) och SISU Idrottsutbildarna. Stefan har tidigare ett förflutet som idrottspolitisk chef på RF, vice ordförande för det internationella studentidrottsförbundet (FISU) samt generalsekreterare för Cancerfonden. Han kommer inledningsvis att prata om idrottsrörelsens vägvalsfrågor och behovet av forskning.
–Vi är mycket glada att Stefan gästar oss under dagen. Han kommer att belysa hur viktig forskningen är för idrottsrörelsens utveckling, säger Ulrika Haake, föreståndare för Idrottshögskolan.
Årets Idrottsalumn 2023
Under Idrottshögskolans dag delas också utmärkelsen Årets Idrottsalumn 2023 ut till en tidigare idrottsstudent vid Umeå universitet som i sitt nuvarande arbete gör något gott för svensk idrott
–En jurygrupp bestående av representanter från Idrottshögskolans råd har utsett en person som får ta emot utmärkelsen. Det är en mycket god representant, vem det är får du se den 16 maj, säger Pernilla Eriksson, biträdande föreståndare för Idrottshögskolan.
Gemensamt idrottsintresse och nya insikter
Idrottshögskolans dag 2022 lockade drygt 100 deltagare, årets arrangemang har förhoppningar om att locka minst lika många åhörare. Önskvärt är att de möten som uppstår under dagen leder till nya samarbeten, skapar en möjlighet för forskarna att ”nätverka” och bredda sin kunskap, samt ger upphov till nya insikter för samtliga konferensdeltagare.
–Vi hoppas på att få dela vårt idrottsintresse med många medarbetare, studenter och externa åhörare. Varmt välkomna till en dag i idrottens tecken, säger Ulrika Haake.