NYHET ”Så otroligt fint att kollegor och studenter har nominerat mig!”Jesper Andersson, som tilldelas Medicinska fakultetens pedagogiska pris 2025, är både överraskad, rörd och mycket glad över utnämningen.
Jesper Andersson, som tilldelas 2025 års pedagogiska pris, uppvaktades av Kristina Lejon, prodekan och ordförande i fakultetens Utbildningsstrategiska nämnd.
BildMattias Pettersson- Jag är rörd över arbetskamraternas och studenternas bild av mig som kollega och lärare.
Jesper Andersson, som är arbetsterapeut och undervisar på termin 1 och 6 vid arbetsterapeutprogrammet, beskriver sig själv som en nyfiken person, med ett driv att fortsätta utvecklas och lära mer. Det verkar också, av motiveringen att döma, stämma med hur han upplevs av både studenter och arbetskamrater.
Som lärare vill Jesper ge studenterna stöd i såväl studierna som i den personliga utvecklingen under hela utbildningen – han har möjlighet att se den utvecklingen eftersom han ansvarar för kurser i termin 1, termin 6 och att han dessemellan löpande träffar studenterna.
- Det är viktigt att som lärare arbeta med att utmana studenterna – att genom uppgifter hjälpa studenter ut ur sin komfortzon, och samtidigt visa glädjen i att hantera utmaningar och utföra uppgifterna.
Vi arbetsterapeuter är inte så manualbundna
Han ger som exempel att studenterna på termin 1 får ta sig an olika case. Han lägger då vikt vid att skapa ett tryggt klimat i studentgruppen – med tydliga spelregler för samarbete och diskussion. Ett annat exempel är en praktisk uppgift som handlar om utbildningsinsatser arbetsterapeuter genomför inom sitt arbete. Studenterna får då som uppgift att välja ett scenario som utgångspunkt, för att därefter planera och leda ett utbildningstillfälle i form av rollspel.
- Vi arbetsterapeuter är inte så manualbundna, vi är mer intresserade av vad personer vill och kan göra i sin vardag. Därför tycker jag det är viktigt att studenter utmanas och stimuleras att utveckla resonemang, kreativitet och handlingskraft.
Jesper säger att han alltid har haft ett intresse att stötta andra i deras utveckling, vilket också gäller för lärargruppen inom arbetsterapi. Efter kursutvärderingar diskuterar kollegorna tillsammans resultaten och funderar på vad som fungerar bra och hur de kan inspirera varandras kursutveckling.
- Det är viktigt att lyssna in vad andra tycker och tänker. Vi har ett bra samarbete och ett gott, öppet klimat inom hela institutionen, säger han. Fler exempel på samarbete bland lärarkollegorna är att vi tillsammans formulerat en pedagogisk vision som beskriver vad vi tycker är viktigt inom lärande och hur vi kan uppnå det. Det och mycket annat är ett pågående arbete vid lärarmöten och planeringsdagar.
Att ta vara på studenters erfarenheter ser Jesper som viktigt. Han beskriver att studenternas olika åldrar, bostadsorter och intressen kan vara en resurs i lärandet.
- Arbetsterapi handlar om vad vi gör i vår vardag. Jag ger till exempel studenterna i uppgift att kartlägga vad de gör under en vecka – själva och med andra, vad som ger energi och vad som tar energi. Som del av uppgiften träffas våra studenter och arbetsterapeutstudenter från Finland via videomöte. Under mötet diskuterar de likheter och skillnader i deras vardagliga aktiviteter, och hur detta kan förstås ur teoretiska perspektiv.
En av de två kurser Jesper ansvarar för handlar om innovation och förändringsarbete. Det är lyxigt, tycker han, att jobba med den kursen där de kan utmana vad arbetsterapi är och fundera på vad det skulle kunna vara.
Jesper Andersson är en jordnära och nyfíken person som söker nya utmaningar.
BildMattias Pettersson- Att följa studenterna från termin 1 då allt är nytt, till termin 6 när hela resonemanget börjar landa är spännande. Det är speciellt att få följa studenternas resa under utbildningen. De lär sig mycket teoretiskt och praktiskt samtidigt som de utvecklas som personer. Jag vill bidra till att stärka deras egenmakt, att stötta dem både i studierna och i deras personliga utveckling.
När programmet gick från campus- till distansutbildning omarbetades utbildningsplanen, vilket innebar nya utmaningar men också nya möjligheter. Jesper satte sin egen prägel på utbildningsplanen för de två kurser han ansvarar för.
- Jag strävar efter att kurserna ska stödja studenterna att sätta ihop olika idéer och ämnen till ett större pussel som ger bredare förståelse. Jag vill också visa hur det hänger ihop med ett arbetsterapeutiskt resonemang. Jag tänker också att det är viktigt med lustfyllda och lekfulla inslag som avdramatiserar det som kan kännas svårt och för att skapa drivkraft.
Inför framtiden ser Jesper flera utvecklingsmöjligheter, till exempel olika former av lärande som ger större variation där studenter på distans interagerar med varandra och kursinnehållet. Det kan vara interaktiva case och samarbete genom digital concept mapping.
- Jag vill också undersöka hur bilder, foto, video skulle kunna användas som examinationsform.
Med sitt pedagogiska, engagerade och lyhörda arbetssätt är Jesper en mycket uppskattad lärare. Han utstrålar passion och medmänsklighet i sitt yrke, som tänder eldar i studenters hjärtan. Han har skapat roliga lärmoment där studenterna till exempel får spela spel för att förstå kursinnehåll, vilket skapar ett större engagemang hos studenterna och en större lust att lära.
Som pedagogiskt ansvarig inom sitt ämne leder Jesper pedagogiska seminarier och lärarmöten som stärker institutionens pedagogiska arbete. Genom sitt innovativa tänkande har Jesper också utvecklat strukturer och verktyg som förbättrat förutsättningarna för undervisning med kvalitet och effektivitet. Jesper har dessutom ett långsiktigt och hållbart perspektiv på utvecklingsarbete och är en kollega man gärna vänder sig till för råd, tack vare sin generositet och expertis.
Mottagare av Medicinska fakultetens pedagogiska pris 2025 har utsetts av en bedömningsgrupp vid fakulteten. Priset delas ut under Årshögtidsveckan 2025.
Denna webbplats använder kakor (cookies) som lagras i din webbläsare. Vissa kakor är nödvändiga för att sidan ska fungera korrekt och andra är valbara. Du väljer vilka du vill tillåta.