"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2024-09-24 Uppdaterad: 2024-09-27, 17:46

En heldag med fokus på samhällsomvandling

NYHET Den 20 september arrangerades en temadag där samhällsomvandlingen i norr sattes i centrum.

Dagen arrangerades för studenter som läser medie- och kommunikationsvetenskap eller journalistik och de gästande paneldeltagarna hade alla kopplingar till dagens tema. 

En poetisk inledning

Det hela inleddes med ett varmt välkomnande av Annika Egan Sjölander, professor i medie- och kommunikationsvetenskap, som sedan höll en kort introduktion av dagen. Efter det tog poeten, Kirunabon och gruvarbetaren Wilma Saga Persson vid. Hon deltog via ett förinspelat klipp där hon läste upp de två dikterna "Vi är verkligheten" och "Rivningsområde" som båda handlade om hur norrbotten påverkas av den rådande omställningen.

Panelsamtal med inbjudna gäster

Efter det hölls ett panelsamtal med Erika Omma Unnes, projektledare på Stiftelsen Gaaltije; Kristoffer Fredriksson, verksamhetsutvecklare på Studieförbundet Bilda Nord; Marit Israelsson, ansvarig för externa relationer på Skellefteå kommun; Olov Hjärtström Baudin, PR- och Public Affairs-ansvarig på Umeå Energi; och Carola Andersson, Avdelningsordförande, IF Metall Mitt i Norrland. Samtalet modererades av Ola Nordebo som är politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren.

Panelsamtalet, med tillhörande frågestund, avslutades för lunch och efter det följde ännu ett panelsamtal som fokuserade på kommunikatören och journalisten och deras roll i omställningsprocessen. Medverkande var Caroline Thunved, generalsekreterare / VD på Sveriges kommunikatörer; Jennie Vennberg, kommunikatör på Umeå kommun; Jessica Larsson Svanlund, kommunikatör på Region Västerbotten; Jens Kärrman, journalist på Dagens Industri; Steffen Renklint, journalist på P4 Västerbotten och Jonas Fröberg, journalist på Dagens Nyheter.

Totalt deltog uppskattningsvis 70 studenter under dagen.