En balansgång mellan naturresurser och industriell utveckling
NYHET
Under sin turné i norra Sverige gjorde Karin Lexén, generalsekreterare för Naturskyddsföreningen ett stopp på Umeå universitet. Tillsammans med Magnus Lindmark, professor i ekonomisk historia diskuterade de under ett lunchseminarium utifrån titeln Hur tar vi tillvara på naturens resurser samtidigt som vi hushåller med dem?
Den industriella, även kallad gröna, omställningen norra Sverige står inför ställer inte bara krav på tillgång till naturresurser, det sätter även rättvisa och ansvar på agendan.
Magnus Lindmark gav en övergripande reflektion kring omställningen och betonade att när nya industrier etableras, måste vi säkerställa att lokalsamhällena inte glöms bort till förmån för stora aktörers ekonomiska vinster.
Magnus Lindmark
Bild Alexandra Haglund
– Vi måste vara en inkluderande stat där vinster återförs till lokalsamhällena som på olika sätt påverkas av industriernas snabba framfart. Det är viktigt att alla i lokalsamhället kommer till dels i återinvesteringarna, gällande detta finns inspiration att hämta från utformningen av den norska oljefonden. En form för kompensation till förmån för biologisk mångfald, eller obligatoriska försäkringar för återställning av mark skulle kunna vara en väg framåt, säger Magnus Lindmark.
Ett helhetsgrepp på omställningen
Naturskyddsföreningen har nyligen släppt en policy där de utgår från fem vägledande principer för att nå en hållbar samhällsekonomi utan att det sker på bekostnad av naturen eller den biologiska mångfalden.
Karin Lexén
Bild Alexandra Haglund
Även mänskliga rättigheter som utgångspunkt för ekonomisk utveckling är inkluderat i policyn, då exempelvis nykolonialism behöver undvikas genom att stärka demokratiska processer.
– Det går inte lösa klimatkrisen utan att även se till den biologiska mångfalden, det är två kriser som samspelar och vi behöver ta ett helgreppsgrepp där även demokrati och delaktighet i samhället bakas in, säger Karin Lexén och fortsätter.
– Ett kritiskt förhållningssätt till industriernas etablering är nödvändigt, det går inte bara accelerera, vi behöver även diskutera tillräcklighet samt ställa om till mer återbruk och återvinning. En verklig grön omställning sker inom ramen för planetens gränser och friska ekosystem är även vår beredskap mot klimatkatastrofer.
Ett drygt 50-tal deltog under seminariet och många tog tillfället i akt att ställa frågor. Seminariet arrangerades av Umeå Transformation Research Initiative (UTRI).