Emmas resa från Umeå universitet till Michelin-stjärnor
NYHET
Emma Wixner valde Umeå universitet för att förverkliga sin dröm om en karriär i Restaurangvärlden. Med ett stort matintresse valde hon Umeå för att studera eftersom hon lockades av stadens studentliv. I dag är hon kökschef på restaurang Aira, där hon och hennes team ser hållbarhet som centralt och strävar mot den åtråvärda tredje Michelin-stjärnan.
Emma Wixner, kökschef på Aira, har gått från studentlivet vid Umeå universitet till att sikta på den tredje Michelin-stjärnan.
Umeå universitet hade bra undervisning. Det var fantastiskt att få gästlärare som är kända kockar i Sverige
Emma Wixner läste Gastronomiprogrammet på Umeå universitet och tog examen 2012. I dag arbetar hon som kökschef på Michelin-restaurangen Aira, som för närvarande har två Michelin-stjärnor. Restaurangen, belägen på Djurgården i Stockholm, grundades av stjärnkockarna Tommy Myllymäki och Pi Le. Som barn drömde Emma om att bli bagare men insåg fort att bageribranschens arbetstider inte passade henne.
– Jag insåg rätt snabbt att jag skulle ha annorlunda arbetstider, så jag fick tänka om lite. Då blev det mat och dryck, säger Emma Wixner.
Vägen till kökschef på Aira
Emma kommer från Hudiksvall och valde Umeå eftersom hon tyckte att det verkade vara en rolig studentstad. Det visade sig vara helt rätt val. Under sin tid på universitetet fick hon möjlighet att lära av några av Sveriges mest framstående kockar, något som satte starka avtryck.
– Umeå universitet hade bra undervisning. Det var fantastiskt att få gästlärare som är kända kockar i Sverige. Därför känns det extra roligt att jag själv har fått vara adjunkt två gånger, säger Emma Wixner.
Vägen till att bli kökschef på en av Sveriges mest prestigefyllda restauranger har krävt hårt arbete. Innan hon fick sin nuvarande roll arbetade hon bland annat på Fotografiska och Restaurang Volt i Stockholm. En kombination av ödmjukhet och envishet har tagit henne långt berättar hon.
– Att jag läste företagsekonomi har jag också haft stor nytta av, och såklart alla köks- och dryckeslektioner vid min utbildning, säger Emma Wixner.
Hållbarhet och variation i köket
Som kökschef ser ingen dag likadan ut, men det handlar oftast om förberedelser inför service. På Aira ligger stort fokus på hållbarhet, både när det gäller maten och arbetsmiljön.
– Vi ser det som viktigt att alla mår bra och arbetar 40 timmar per vecka så att man kan ha ett privatliv med familj och så vidare. Det har vi också märkt av, att personalen trivs och stannar länge hos oss, säger Emma Wixner.
Hållbarhet genomsyrar också matlagningen på Aira. Att veta var råvarorna kommer ifrån och kunna berätta det för gästerna är en viktig del av upplevelsen.
– Det blir en bra storytelling till gästen. Vi märker att gästerna verkligen uppskattar att höra historien bakom råvarorna, var de kommer ifrån, hur de är odlade eller framställda. Det skapar en starkare upplevelse och en djupare koppling till maten de äter, säger Emma Wixner.
Restaurangen har en egen trädgård, och under vår, sommar och höst kommer alla deras örter och blommor därifrån. Det blir inte bättre än så säger Emma med ett leende.
Med två Michelin-stjärnor i bagaget är siktet nu inställt på den tredje.
– Det hade varit en dröm om den slår in inom en framtid, säger Emma Wixner.
Till sist frågar vi Emma om hennes favoriträtt just nu.
– Just nu är det en nduja-pasta, men det ändras snabbt. Frågar du mig igen om en månad, har jag säkert en ny favorit, avslutar hon.