NYHET Making är att skapa, bygga och förverkliga sina idéer. På Curiosum Makerspace vid Umeå universitet finns goda förutsättningarna för detta genom en fysisk mötesplats, verktyg och maskiner samt inte minst kreativa likasinnade. Verkstadsansvariga Magnus Lindgren och Catharina Carlsson ger gärna en hjälpande hand.
Magnus Lindgren och Catharina Carlsson är verkstadsansvariga på Curiosum Makerspace.
BildMattias PetterssonNu öppnar Curiosum vid Umeå universitet äntligen dörrarna till sitt makerspace för allmänheten. Skapa i makerspace är en av alla aktiviteter man kan göra på Curiosum.
– Det är så efterlängtat! Vi lovar att besökare kan göra nästan vad som helst, det är bara fantasin som sätter gränser. Man kan göra självklara saker som att sy både i tyg och läder, men även göra ett broderi av sin favoritbild, kombinera elektronik och textil i spännande konstruktioner, göra folietryck till t-shirts, skära med laser, printa 3D-prylar och en massa annat, säger Catharina Carlsson, modist och verkstadsansvarig i Curiosum Makerspace.
Making är att skapa, bygga och förverkliga sina idéer. Bara fantasin sätter gränser för vad du kan göra med hjälp av digitala och traditionella tekniker. I bildspelet visas några exempel.
Bild Mattias PetterssonHattar tillverkas på en hattstock.
Bild Mattias PetterssonMed Arduinoprogrammering kan man enkelt bygga funktionell kretsar.
Bild Mattias PetterssonTuftning.
Bild Mattias Pettersson3D-printade prylar.
Bild Mattias PetterssonTyg fint skuret med laser.
Bild Mattias PetterssonSäker färsprayning i dragskåp.
Bild Mattias PetterssonBroderi med symaskin.
Bild Mattias PetterssonMakerrörelsen har på sitt sätt funnits i alla tider. Alla som utvecklar något är makers. Även på stenåldern gjorde man verktyg för att skapa och bygga. Den moderna tolkningen av maker har framför allt två stora händelser att tacka: skapandet av Arduino och 3D-printrar till låga kostnader. Arduino är ett mikrokontrollerkort som är öppen hårdvara och en tillhörande mjukvaruplattform med målet att göra elektronikanvändning mer tillgänglig.
En annan stor skillnad mellan dåtid och nutid är att det finns helt andra möjligheter i dag att lära av andra genom olika mötesplatser.
– Dagens makers samlas på såväl fysiska mötesplatser som mötesplatser online på Facebookgrupper och olika forum. Det har gjort det lättare att hitta likasinnade att lära sig av och lära tillsammans. På så sätt kommer makerrörelsen starkt som en global subkultur, säger Magnus Lindgren, forskningsingenjör och verkstadsansvarig i Curiosum Makerspace.
Han ansvarar för elektronik, 3d-printer, laserskärare, vattenskärare, svetsar, vacuumpress och alla andra maskiner på det nedre våningsplanet och har jobbat i verkstäderna sedan 2015. I grunden har Magnus Lindgren en civilingenjörsexamen inom signalbehandling och har tidigare jobbat med radiogränssnitt och därutöver med utbildning av matematikprogramvaran MATLAB och med elektronisk fakturering inom IT-branschen.
Vattenskäraren är en av Magnus Lindgrens favoritmaskiner. Med den kan man skära i allt från vinyl till granit.
BildMattias Pettersson– Parallellt med min yrkeskarriär har jag alltid konstruerat och byggt saker och jag älskar att lära mig nya tekniker att skapa med. Att se sina idéer ta form och att förstå hur någonting fungerar är tillfredsställande. Under de första åren i verkstäderna var jag barnsligt kär i laserskäraren. Lasern kan skära komplicerade former i både papper, tyg, trä, träfiberskivor och plexiglas, säger Magnus Lidgren.
Catharina Carlsson är ansvarig för de textila delarna av Curiosum Makerspace. Hon är grafisk designer och har i många år frilansat och även gjort illustrationer. Parallellt har hon hela tiden haft det textila intresset som hobby och gjort hattar i flera år. Med tiden började hon känna att hon ville ha en solid grundutbildning att stå på. Sagt och gjort, 2015 tog hon steget och utbildade sig till modist på Tillskärarakademin i Göteborg under två lärorika år. Numera hoppar hon även in och jobbar med attribut och rekvisita på Norrlandsoperan när de behöver extra personal.
Tuftning är en teknik som används för att tillverka tredimensionella textilier, till exempel mattor.
BildMattias Pettersson– Jag är en av alla makers som jobbat med egna projekt i Fablabs verkstäder under öppna kvällar. 2018 var jag en av deltagarna i Hakon Swenson Stiftelsens stipendieprogram och fick tillgång till verkstäderna under sex månader och det var väldigt lyxigt. Nu har jag själv jobbat några timmar i veckan som vägledare i makerspace på Curiosum i ungefär ett år, säger Catharina Carlsson.
Hon fortsätter:
– Jag är intresserad av allt! Jag har aldrig svetsat, men annars har jag nog haft användning för all utrustning i verkstäderna. De maskiner som jag använt mest är laserskäraren, tuftningen, brodyrmaskinen och spindelpressen. Det roliga med making tycker jag är att huvud och händer får samarbeta, att man i makingprocessen är en skapare och inte bara en konsument, säger hon.
Det blir ofta ett mysigt socialt sammanhang i Makerspace där man hjälper varandra framåt och kan ställa frågor tycker Catharina Carlsson.
BildMattias PetterssonCuriosums makerspace riktar sig under veckorna i huvudsak till användare som är knutna till Umeå universitet, till exempel forskare, lärare, studenter och inom innovationsstödsystemet.
– De flesta användarna under covid-19-pandemin har kommit hit via eXpression som är en inkubator inom kreativa näringar, men även kurser inom olika studieprogram, till exempel blivande lärare och civilingenjörer har förlagt moment här, säger Magnus Lindgren.
Makerspace är också Curiosums egna produktionsverkstäder där prototyper och färdiga installationer till utställningar och aktiviteter tas fram. Men nu är det alltså dags för allmänheten att under någon kväll i veckan få möjlighet att själv testa och förverkliga idéer tillsammans med andra.
Från och med 23 februari har Curiosum Makerspace öppen verkstad varje onsdag. Catharina Carlsson och Magnus Lindgren hoppas att de når nya grupper av nyfikna besökare som inte varit i kontakt med making förut.
– De flesta av oss har förmodligen, om man tänker efter, ett behov av eller önskan att skapa något. Det kan vara allt ifrån att man behöver en symaskin för att laga ett klädesplagg till att skapa en prototyp för en ny produktidé, säger Catharina Carlsson.
Historiskt sett har verkstäderna haft nästan lika många besökare av kvinnor som män och med en åldersspridning på 16-80 år.
BildMattias PetterssonCatharina och Magnus rekommenderar nyfikna att besöka Curiosum under specialhelgen 5-6 mars då making firas under festliga former. Då förvandlas hela huset till ett makerspace med en massa roliga aktiviteter för stora och små. I verkstäderna kommer makers kommer att arbeta på egna projekt och besökare är välkomna att titta in och låta sig inspireras.
– Tidigare Fablab-besökare kommer att känna igen sig i nya Curiosum Makerspace. För att använda våra öppna verkstäder behöver man köpa ett årskort och förboka plats och åldersgränsen är satt till 16 år. Det är av säkerhetsskäl eftersom det finns utrustning som är potentiellt farlig, säger Magnus Lindgren.
Behöver man ha vissa förkunskaper och vilken hjälp kan man få?
– Egentligen inte, vissa saker kan vara lättare att göra om man har viss förkunskap men på de öppna kvällarna finns vi och volontärer på plats och försöker hjälpa till. Det kan bli så att man får vänta på sin tur så det är bra att ha med sig något som man kan pyssla med om det blir väntetider, säger Catharina Carlsson.
Magnus Lindgren lägger till:
– Vi uppskattar också när makers hjälper andra makers. Tillsammans lär vi oss mer!