"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2024-09-19

Dubbelt jubileum hos Informatik

NYHET I år firar institutionen för informatik dubbla jubileum; institutionen firar 30 år och Systemvetenskapliga programmet 50 år. Detta uppmärksammas på flera sätt under vecka 40 och avslutas med en halvdag med aktiviteter i och kring Aula Nordica.

Systemvetenskapliga programmet, eller Dataekonomlinjen som den hette från början, tog emot sina första 30 studenter i augusti 1974. Tjugo år senare, i juni 1994, delades Institutionen för informationsbehandling upp i två delar, den ena med ett mer tekniskt fokus - Institutionen för datavetenskap och den andra med en samhällsvetenskaplig inriktning - Institutionen för informatik. 

Mycket har hänt sedan dess.

I dagsläget har institutionen närmare ett 60-tal anställda, bedriver grundutbildning på tre kandidatprogram och två program på avancerad nivå, har fostrat och utbildat ett antal framstående forskare inom ämnet och fortsätter att lämna avtryck såväl inom akademin som inom både offentlig och privat sektor. 

Och 50 år efter starten, är det systemvetenskapliga kandidatprogrammet, minst lika aktuellt och relevant som det var då det instiftades. 

Under jubileumsveckan kommer vi både att titta tillbaka och uppmärksamma det som varit men också blicka framåt mot de utmaningar och möjligheter vi står inför kopplat till den allt snabbare digitaliseringen av samhället.

Firandet avslutas fredag den 4 oktober med en eftermiddag fylld med aktiviteter för både insikter och inspiration. Intressanta presentationer och engagerande panelsamtal kring både dåtid, nutid och framtid samt en utställning med ett urval av den teknik som passerat institutionen genom åren.  

Aktiviteterna riktar in sig till såväl befintlig och tidigare personal, studenter och alumner som allmänheten. 

Är du intresserad av att få en liten inblick i ämnet informatik? Kom förbi, fira och inspireras tillsammans med oss!

PROGRAM

• 10:30 - Registrering - Kaffe – Ljusgården, MIT-huset
• 10:45 - Välkommen, alumner i rampljuset – Ulrika H. Westergren, biträdande prefekt
• 11:00 - Alumnpresentationer Digital Medieproduktion – MA121, MIT-huset
• 11:00 - Alumnpresentationer Systemvetenskap – Ljusgården, MIT-huset
• 11:00 - Alumner i fokus, Beteendevetenskap och IT – Rotundan, Universum
• 12:00 - Lunch samt teknikuställning – Brashörnan, Universum
• 13:00 - Informatik i Samhället – Aula Nordica, Universum, moderator: Annakarin Nyberg
- Inledning – Katrin Jonsson, prefekt
- Inbjudna huvudtalare – Helena Holmström Olsson, professor Malmö Universitet, Umeå kommun, Henrik Wimelius, Investeringsansvarig, Fort Knox
- Bensträckare
- Panelsamtal "Hållbar tillväxt med teknik som motor” med bla våra huvudtalare och Peter Juneblad, näringslivsdirektör Umeå kommun
15:15 - Fika

Deltagande är kostnadsfritt men anmälan krävs, vi bjuder på både lunch och fika.

Är du student och vill komma - anmäl dig här!

Övriga kan anmäla sig här.