"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2013-10-01

Det offentliga samtalet – angår det akademin?

NYHET Var finns humanioraforskarna i debatten? Den och andra frågor ställdes i ett debattinlägg i Västerbottens-Kuriren 28 september av Lars Jacobsson, professor emeritus, psykiatri, Umeå universitet. Han efterlyser kommentarer till sina reflektioner och synpunkter.

En som kommenterat Lars Jacobssons inlägg är Christer Nordlund (längst till vänster), professor, idéhistoria, Umeå universitet, med en hälsning från Bok- och Biblioteksmässan, där han medverkade i samtal om boken Vägar till vetenskap, påpekar Nordlund att han och Sveriges unga akademi visar på motsatsen till det Lars Jacobsson skriver.

Ur Lars Jacobssons artikeln: "I det offentliga samtalet behövs alla typer av röster, medicinare, naturvetare, samhällsvetare och humanister, alla har en viktig roll i detta. Frågan är om framför allt inte humanister och samhällsvetare skulle kunna spela en större roll som värnare av det som skulle kunna kallas ”bildning” – det intellektuella uppdraget."

Läs Lars Jacobssons debattinlägg Det offentliga samtalet – angår det akademin?vk.se

Ett par som svarat på Lars Jacobssons debattinlägg är Mattias Lundberg, leg. psykolog, docent i psykologi och författare och Karl-Johan Bonnedahl, ekonomiforskare, båda Umeå universitet:

Ur Mattias Lundbergs replik: "Som jag ser det handlar det snarast om att den akademiska närvaron i det offentliga rummet ökat, men till stora delar bytt arena från tidningarnas debatt och kultursidor, till mer moderna arenor där målgrupperna är större och spridningen av budskapet kan få ett större genomslag."

Läs Mattias Lundbergs inlägg Om Akademin i det offentliga samtalet - Replik till Lars Jacobssonmynewsdesk.com

Ur Karl-Johan Bonnedahls replik: "Akademiker och andra bör ta fasta på... ...och öka sitt samhällsengagemang. Specialisering, individualisering och elitism ser jag däremot gärna mindre av."

Läs Karl-Johan Bonnedahls inlägg Akademikerns ansvar på UmU:s forskarblogg

Sedan tidigare, 10 september, har Stefan Gelfgren, idéhistoriker, lektor på HUMlab, Umeå universitet, också varit inne på samma ärende när han i ett inlägg på UmU:s forskarblogg efterlyste engagemang från forskarvärlden när det gäller frågan om den planerade gruvbrytningen i Kallak, Jokkmokk.

Läs Stefan Gelfgrens inlägg Kallak/Gallok och universitetet: Att delta i samhällsdebattenumu.se

Redaktör: Per Melander