"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2024-10-16

Designhögskolan toppar Red Dot-ranking för nionde året i rad

NYHET Designhögskolan vid Umeå universitet har återigen säkrat förstaplatsen på Red Dot Design Ranking. Prestationen markerar nio år i rad som Designhögskolan har lett rankingen, vilket understryker skolans ledande position inom designutbildning på internationell nivå.

Text: Jens Persson

Red Dot Design Ranking mäter framgång genom att titta på organisationers förmåga att producera spännande nya designkoncept. Universitet utvärderas uteslutande baserat på designprojekt skapade av deras studenter. I år lyfter Designhögskolans vinnande studentprojekt fram en mängd innovativa designer – från smarta kroppskameror för polisen till ett träningskit för personer med cystisk fibros samt nästa generations produkter för säkerhet inom sjötransporter.

– Att återigen nå förstaplatsen belyser våra studenters otroliga prestationer och kvaliteten på vårt lärarteam som stödjer dem, säger Demian Horst, prefekt för Designhögskolan. Vi är otroligt tacksamma för att vi får ta hand om en så mångsidig och talangfull grupp unga kreatörer. Vårt mål är att utbilda designers som är ansvarstagande, högkvalificerade och redo att möta framtida utmaningar.

Att återigen nå förstaplatsen belyser våra studenters otroliga prestationer och kvaliteten på vårt lärarteam som stödjer dem

Den smarta kroppskameran för morgondagens polisarbete

Ett av de vinnande projekten från Umeå är C3-ID, en banbrytande kroppskamera designad för att förbättra polisens ingripanden vid vägkanten, skapad av Gerado Soler och Ellis Walker. Vid typiska trafikstopp hanterar poliser flera verktyg och uppgifter, från att kontrollera körkort till att hjälpa skadade individer, vilket ofta leder till stress och misstag. C3-ID adresserar dessa utmaningar med sina fyra huvudfunktioner: 3D-skanning, avståndsmätning, ID-verifiering samt video- och ljudupptagning. Detta lättanvända, men avancerade verktyg, låter poliser fokusera på de människor de tjänar snarare än på sin utrustning.

– Att balansera många olika verktyg, tillsammans med den ständiga stressen i deras miljöer, utgör en betydande utmaning för poliser att bibehålla fokus och effektivt hantera situationer. I samtal med poliser under vår forskningsfas insåg vi att vi behövde designa en produkt som hjälper poliser och civila att kommunicera på ett säkert och öppet sätt, säger Gerardo Soler.

Att hjälpa ungdomar med andningssjukdomar

Inspirerad av möjligheten att åstadkomma positiv förändring, designade Red Dot-vinnande studenten Yuchen Lan ett motiverande träningskit för unga människor som lider av cystisk fibros. Genom att rikta sig till patienter vid ung vuxen ålder, den tidpunkt då de normalt börjar hantera behandlingar själva, hoppas hon få patienter motiverade kring deras dagliga behandling.

– Cystisk fibros är en sällsynt sjukdom där patienter diagnostiseras från födseln. De som lider av den har en förkortad livslängd, och deras dagliga behov kretsar kring nödvändiga behandlingar för att upprätthålla lungfunktionen. Jag valde detta ämne eftersom jag hoppas kunna göra deras liv lite mer färgglada, säger Yuchen Lan.

Yuchens slutliga koncept, Moii, är ett progressivt träningskit för “Airway Clearance Therapy”, som tränar ungdomar att genomföra sin hemterapi mer effektivt och gradvis frigöra dem från besvärlig utrustning. Kitet består av tre huvudkomponenter: modulära andningsapparater för luftflödesdetektion, en bärbar bröstmobilitetsenhet och en intuitiv mobilapplikation.

En banbrytande lösning för säkra sjötransporter

FLIR-TS, ett projekt av studenterna Niklas Andreasen, Ellis Walker och Silvester Kössler, vann det prestigefyllda “Best of the Best”-priset vid Red Dot-ceremonin. Deras innovativa klämmanordning adresserar ett kritiskt problem inom den maritima godshanteringsindustrin: bristen på realtidsfeedback vid fastsurrning av containers. Felaktig surrning kan leda till olyckor och förluster, vilket utgör allvarliga säkerhets- och miljöhot. FLIR-TS förbättrar säkerheten för maritimt gods genom att tillhandahålla realtidsövervakning av spännena, inklusive varningssystem via LED-indikatorer och fjärrfeedback.

– Genom att omvandla denna tidigare osynliga aspekt av säkerhet inom sjötransport till exakt, pålitlig och handlingsbar realtidsdata, vill vi förbättra säkerheten inom sjötransporter, minska risken för föroreningar från förlorat gods och skadade fartyg samt främja ansvarsfulla och resursbesparande sjöfartsmetoder, säger Silvester Kössler.

För att få produkten på marknaden hoppas de tre unga designerna nu inleda ett samarbete med specialister för att ta fram en fungerande prototyp av gjutstål och testa dess funktioner i laboratorier.

FAKTA Red Dot Ranking

Red Dot Design Ranking uppmärksammar banbrytande designkoncept skapade av företag och institutioner. Rankingen är en återspegling av hållbar design och innovationsförmåga inom en organisation. Bedömningen tar hänsyn till alla nivåer av utmärkelser vid Red Dot Award for Design Concept under de senaste fem åren och rankas på sex hederslistor för företag, designstudior och universitet, i Amerika, Europa, Asien och Stillahavsregionen.

National Taiwan University of Science and Technology behöll sin förstaplats på listan för universitet i Asien och Stillahavsområdet. Även Massey University, Nya Zeeland, bevarade sin andraplats medan Zhejiang University of Technology, Kina, nu är rankade som nummer tre. På listan för universitet i Nord- och Sydamerika och Europa behöll Designhögskolan och Savannah College of Art and Design, USA, sin första- och andraposition medan Moholy-Nagy University of Art and Design, Ungern, klättrade upp till tredjeplats på listan.

Läs mer om Designhögskolans utbildningar

För mer information, kontakta gärna:

Jens Persson
Kommunikatör
E-post
E-post
Telefon
090-786 50 63