NYHET
Måns Lööf, legitimerad sjuksköterska och KBT-terapeut, höll en inspirationsföreläsning för idrottsstudenter vid Umeå universitet om hur de kan bemöta barn och ungdomar med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar.
Måns Lööf, legitimerad sjuksköterska och KBT-terapeut föreläser för idrottsstudenter vid Umeå universitet.
BildPernilla Eriksson
Att allt fler slutar idrotta, dessutom i tidigare åldrar, resulterar i en ökad fysisk inaktivitet och ett växande samhällsproblem. För gruppen med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) ser läget än värre ut, då många blir exkluderande just på grund av sin NPF-funktionsnedsättning.
Modernt ledarskap som passar alla
–Det är viktigt att våra idrottlärare samt ledare och tränare inom idrottsrörelsen utbildar sig i hur man hanterar barn och unga med en NPF-diagnos, och att de får kunskapen och verktygen för att skapa en inkluderande och stödjande miljö för barn och unga med NPF. Studier visar att NPF-anpassad verksamhet även är bra för alla barn och unga, säger Måns Lööf.
Måns Lööf arbetar till vardags med barn och unga med särskilda behov inom barn- och ungdomspsykiatrin i Gäve och har i över 15 år utbildat och inspirerat Sveriges idrottsrörelse i konsten att leda barn och ungdomar med NPF.
Samarrangemang
Genom ett samarrangemang mellan Idrottshögskolan, Tränarprogrammet och Ämneslärarprogrammet idrott och hälsa fick studenter på ett idrottsrelaterat program vid Umeå universitet möjlighet att lyssna till folkbildaren Måns Lööf. Med sig fick idrottsstudenterna kunskaper om hur de kan bemöta barn och ungdomar med osynliga funktionsnedsättningars som ADHD, Autism, Aspergers syndrom och andra neuropsykiatriska funktionsvariationer. Måns gav dessutom enkla tips på verktyg som bygger på framförhållning, struktur samt tydlighet och som skapar förutsättningar för att lyckas i rollen som idrottsledare.
–Initiativet till en föreläsning i ämnet NPF-inkluderande ledarskap inom idrotten kommer från Tränarprogrammet. Det är viktiga kunskaper för studenterna att få med sig och som Idrottshögskolan gärna vill vara med att stötta. Med kunskap i ämnet kan studenterna göra skillnad, säger Pernilla Eriksson, områdeschef Idrottshögskolan