NYHET Schweiziska ambassadens biträdande missionschef Vincent Juillerat besökte Umeå universitet för att diskutera samarbeten kring klimatförändringens effekter i Arktis och Alperna. Fokus låg på forskningens roll i hållbar utveckling, integrering av urfolkskunskap och globala partnerskap. Besöket stärker banden mellan Schweiz och Sverige och banar väg för framtida samarbeten inom forskning och policyutveckling.
Den 9–10 december besökte Vincent Juillerat, biträdande missionschef vid Schweiz ambassad i Stockholm, Umeå universitet för att möta dess ledande arktiska forskningsenheter. Besöket betonade de gemensamma utmaningarna och möjligheterna till samarbete mellan Schweiz och Sverige, särskilt när det gäller klimatförändringens effekter på ekosystem, turism och geopolitik i Arktis och Alperna.
Schweiz och Sverige, trots deras geografiska skillnader, står inför liknande miljömässiga och samhälleliga utmaningar i sina arktiska och alpina regioner. Dessa inkluderar klimatförändringens påverkan på ekosystem, hållbar turism och att integrera urfolkskunskap i beslutsfattandet. Vicerektor Dieter Müller välkomnade Juillerat och betonade Umeå universitets strategiska roll inom arktisk forskning och dess potential att driva fram gemensamma lösningar.
– Arktisk forskning kräver globala partnerskap för att lyckas. Genom dialog med internationella aktörer som Schweiz ambassad stärker vi de kopplingar som behövs för att möta de komplexa utmaningar som Arktis står inför idag, sade Dieter Müller.
Arktisk forskning kräver globala partnerskap för att lyckas
Juillerats besök gav en omfattande översikt av Umeå universitets bidrag till arktisk forskning, där dess ledarskap inom Arctic Six-nätverket och rollen som ny värd för European Polar Board lyftes fram. Dessa initiativ exemplifierar universitetets engagemang för att länka forskning, politik och hållbar utveckling.
Keith Larson, föreståndare för Arktiskt centrum vid Umeå universitet.
BildMattias PetterssonProgrammet inkluderade ett huvudanförande av Keith Larson, föreståndare för Arktiskt centrum, som lyfte fram vikten av tvärvetenskapliga angreppssätt för arktiska utmaningar. Larsons presentation undersökte hur samarbetsforskning kan informera politiken och driva lösningar i en snabbt föränderlig arktisk miljö. Diskussionen lade grunden för ett bredare idéutbyte mellan forskare vid Umeå universitet och deras schweiziska motsvarigheter.
Pär Byström, chef för Climat Impacts Research Centre, presenterade en detaljerad analys av klimatförändringens effekter på arktiska ekosystem. Han betonade de sammanhängande förändringarna i temperatur, nederbörd och vegetation, och kopplade dessa till brunfärgning av arktiska sjöar och förändringar i fiskpopulationer. Byström framhöll också den växande betydelsen av vinterforskning för att förstå dessa dynamiker.
En viktig del av besöket var att integrera urfolkskunskap i arktisk forskning. Kristina Selin MacNeil presenterade Várdduo – Centrum för samisk forskning, Sveriges enda samiska forskningscenter. Hon betonade vikten av att inkludera samisk kultur, historia och språk i studier av Arktis, särskilt i samband med kontroversiella regionala frågor. Juillerat uttryckte ett stort intresse för utmaningarna med att erkänna urfolks perspektiv och rättigheter i beslutsfattande.
– Inkluderingen av urfolkskunskap är avgörande för att utveckla hållbara och rättvisa arktiska policyer, noterade Keith Larson och underströk Várdduos bidrag till tvärvetenskapliga angreppssätt och policyrelevant forskning.
Dieter Müller drog paralleller mellan turism i Arktis och de schweiziska Alperna, och betonade behovet av hållbara strategier i dessa miljömässigt känsliga regioner. Dessutom belyste Paul Schmidt Arktis växande geopolitiska betydelse och vikten av att främja stabilitet och internationellt samarbete.
Linda Lundmark presenterade Arctic Graduate School, ett initiativ som förbereder unga forskare för att hantera Arktis komplexitet genom innovativa och tvärvetenskapliga angreppssätt.
Besöket avslutades med att bekräfta de gemensamma intressena och målen mellan Schweiz och Sverige. Båda länderna erkänner forskningens avgörande roll i att möta globala miljömässiga och samhälleliga utmaningar. Dialogen förstärkte Umeå universitets position som ett nav för arktisk forskning och en viktig aktör för att främja internationella partnerskap.
Framöver planerar Schweiz ambassad och Umeå universitet att utforska gemensamma aktiviteter för att stärka våra gemensamma forskningsagendor.
Denna webbplats använder kakor (cookies) som lagras i din webbläsare. Vissa kakor är nödvändiga för att sidan ska fungera korrekt och andra är valbara. Du väljer vilka du vill tillåta.