NYHET
Offentlig sektor i Västerbotten och Norrbotten kan drabbas hårt av den stora efterfrågan på arbetskraft inom sektorer som gruv- och tillverkningsindustrin. Det visar forskning från CERUM, Centrum för regionalvetenskap, och forskarna Evans Korang Adjei, Johan Lundberg och Rikard Eriksson.
Den gröna omställningen i norra Sverige förväntas skapa tusentals nya jobb och öka befolkningen med upp till 20 procent de kommande två decennierna. Detta i en region som redan har låg arbetslöshet och ökad efterfrågan på välfärd, vilket kan leda till arbetskraftsbrist i offentlig sektor när konkurrensen om personal hårdnar.
Ungefär åtta procent av alla anställda inom främst administrativa delar av offentlig sektor, riskerar att gå över till privata arbetsgivare om gruv- och tillverkningsindustrin skulle växa med drygt 12 000 anställda enligt beräkningarna. Det handlar primärt om personal i yrken med lägre formella kvalifikationer och mer administrativa yrken som kräver hög utbildning. Dessa riskerar dessutom att i hög grad ersättas av mindre erfaren personal, vilket på kort sikt kan försämra kvalitén på välfärdstjänsterna.
Däremot bedöms sannolikheten för att yrken som sjuksköterskor och lärare ska lämna offentlig sektor som en direkt effekt av en industriboom som mycket låg. Där spelar istället försämrade arbetsvillkor, låg status och låg inkomst större roll i den mer kontinuerliga personalflykten.
Det krävs nu ett större politiskt fokus på hur investeringar inom den så kallade gröna sektorn i norra Sverige påverkar hela den regionala ekonomin, samt att stärka status och förbättra arbetsvillkoren inom viktiga jobb i offentlig sektor.