"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2023-11-07

Bli barnmorska – studera på ett campus nära din hemort

NYHET Nästa höst är det möjligt att studera till barnmorska från fler orter i de fyra norra sjukvårdsregionerna. Då startar Umeå universitets decentraliserade barnmorskeprogram som omfattar totalt 8 orter i norra regionen. Ansökan, med start hösten 2024, är öppen från 15 februari till 15 mars 2024.

- Välutbildade barnmorskor är en förutsättning för att kunna bedriva bra mödravård och förlossningsvård, säger Magnus Hultin vicedekan för samverkan kring klinisk utbildning. Den decentraliserade barnmorskeutbildningen kommer att göra det möjligt att genomföra merparten av studierna på någon av orterna med förlossningsverksamhet. Vi tror att den decentraliserade barnmorskeutbildningen är en pusselbit i att säkra bemanningen på dessa orter.

Umeå universitet är ett av fem lärosäten som får ta del av regeringens satsning på decentraliserad vårdutbildning och det enda av dessa lärosäten där även barnmorskeutbildningen inkluderas i satsningen. Det övergripande syftet med regeringssatsningen är att fler studenter ska ha möjlighet att utbilda sig till biomedicinsk analytiker, sjuksköterska, barnmorska och specialistsjuksköterska utan att vara hemmahörande på universitetsorten.

Ett decentraliserat barnmorskeprogram är andra steget i universitetets satsning på decentraliserade vårdutbildningar som påbörjades hösten 2023. Först ut var det decentraliserade sjuksköterskeprogrammet som nu bedrivs med studieorter i Västerbottens inland: Dorotea, Lycksele, Malå, Norsjö, Sorsele, Storuman, Vilhelmina och Åsele.

De orter som omfattas av satsningen på decentraliserat barnmorskeprogram är Gällivare och Luleå i Norrbotten, Umeå, Skellefteå och Lycksele i Västerbotten, Sundsvall och Örnsköldsvik i Västernorrland och Östersund i Jämtland-Härjedalen. De som bor på eller i närhet av decentraliseringsorterna kommer efter antagning till utbildningen vid Umeå universitet, få söka till respektive ort.

Barnmorskeprogrammet består av tre terminers heltidsstudier varav cirka hälften är verksamhetsförlagd utbildning (VFU) inom öppen vård och inom den slutna kvinnovården.

Förändringen som följer med decentraliserad utbildning jämfört med distansutbildning är att så långt det är möjligt genomförs VFU vid decentraliseringsorten. Vid VFU eller teoretisk undervisning som sker utanför decentraliseringsorten erhålls rese- och bostadsbidrag.