"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2024-10-29

Återställande av svenska vattendrag inspireras av brittisk framgång

NYHET Ett brittiskt projekt för att återställa vattendrag, där forskare från Umeå universitet medverkar, har efter ett år gett mycket goda resultat med ett blomstrande djur- och växtliv. Denna typ av insatser kan nu komma att bli en förebild för restaurering av vattendrag i norra Sverige.

Restaureringsarbetet i Allerbäcken i Storbritannien har väckt internationellt intresse som ett av de första försöken i Europa att återställa ett vattendrag och helt återförena dess vatten med den omgivande svämplanen. Efter ett år har resultaten överträffat forskarnas förväntningar.

Genom att fylla ut en 1,2 kilometer lång reglerad, uträtad och fördjupad sträcka av vattendraget har man dramatiskt omvandlat området och skapat sju hektar vattenlandskap och våtmarker (motsvarande mer än tio fotbollsplaner), en ökning med 1800 procent jämfört med innan.

”En riktig överraskning”

– Den snabba utvecklingen till ett lapptäcke av olika livsmiljöer har varit en riktig överraskning. Efter bara några månader hade vattendraget redan börjat anpassa sig och skapat djupa områden, snabba strömmar och en mosaik av våtmarker. Området har gått från ett mycket förenklat landskap med få möjligheter för djurlivet till ett oordnat, komplext virrvarr av vattenlandskap och olika livsmiljöer med en enorm variation av växter och djur, inklusive vandrande fiskar, säger Richard Mason från Umeå universitet.

Han är en av flera forskare från olika länder som övervakar vattenflödet, vattenkvaliteten och förändringar i livsmiljön.

Att restaurera vattendrag till ”steg noll” – vilket innebär en fullständig omstart, en ”Ctrl+Alt+Delete” – får allt större internationell genomslagskraft på grund av den potential det innebär att öka vattendragens motståndskraft och tillhandahålla viktiga livsmiljöer för många växter och djur.

Liknande älv- och våtmarksrestaureringar som den i Storbritannien genomförs just nu av Länsstyrelsen Västerbotten i projektet Ecostreams for LIFE. Bland annat har delar av Vargån, ett biflöde till Öreälven i Västerbotten, restaurerats med inspiration av ”steg noll”. Övriga vattendrag som ingår i restaureringsprojektet är Ammerån, Rörströmsälven och Åreälven (Jämtland) samt Moälven och Hemlingsån (Västernorrland).

Umeåforskare samlar in data

Richard Mason och Lina Polvi Sjöberg från Umeå universitet kommer att samarbeta med Länsstyrelsen för att samla in data från dessa nya restaureringsprojekt och jämföra med Aller, för att få en global bild av hur restaurering till steg noll kan bidra till att bygga motståndskraftiga vattendrag för människor och djurliv.

– Det är en spännande tid för vattendragsrestaurering och den här nya tekniken har verklig potential att förändra våra landskap, hjälpa djur- och växtlivet och öka motståndskraften mot klimatförändringar. Det vi lär oss av vår detaljerade övervakning av Allerbäcken kommer att vara till nytta för vattendragsrestaurering globalt. Det ska bli spännande att se hur platsen fortsätter att utvecklas, säger Richard Mason.

För mer information kontakta gärna:

Richard Mason
Postdoktor
E-post
E-post
Telefon
090-786 91 47