"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2025-02-24

Arktiska narrativ: doktorandforskning presenterades vid symposium

NYHET Doktorand Lena Leimgruber bjöds in till symposium om specialpedagogik för att presentera sin forskning om arktisk litteratur och spekulativ fiktion.

Vid ett symposium om specialpedagogik vid Umeå universitet den 19–20 februari 2025 bjöds doktoranden Lena Leimgruber (Institutionen för språkstudier, anknuten forskare vid Arktiskt centrum och den Arktiska forskarskolan) in för att presentera sin forskning om arktisk litteratur och spekulativ fiktion. Presentationen utforskade hur litterära narrativ formar vår uppfattning om Arktis och berörde teman som klimatförändringar, koloniala historier och kulturell omvandling.

Litteratur, klimat och Arktis: ett forskningsfokus 

Lena Leimgruber är doktorand i engelsk litteratur och forskar om (spekulativ) fiktion och dess representationer av Arktis miljömässiga och kulturella förändring. Hennes arbete undersöker hur litteraturen föreställer alternativa verkligheter och engagerar sig i aktuella frågor om klimatförändringar och koloniala arv. 

"Mitt projekt fokuserar på spekulativ fiktion, en genre som utforskar 'tänk om'-scenarier baserade på nuvarande verkligheter. Jag analyserar litterära skildringar av Arktis för att förstå hur fiktion påverkar vårt sätt att förstå och engagera oss i miljömässiga och kulturella omvandlingar,” förklarar hon. 

Forskningen vägleds av centrala frågor såsom hur spekulativ fiktion representerar miljömässig och kulturell förändring i Arktis. Men också hur dessa narrativ förhåller sig till koloniala, postkoloniala och neokoloniala strukturer. I detta är det även frågan vems klimat- och koloniala apokalyps skildras, och hur.

Så, tänk om sättet vi berättar historier om Arktis formar vad som händer härnäst?

Primärkällorna inkluderar utvalda arktiska skönlitterära verk – romaner och noveller som gestaltar regionens föränderliga landskap och historia. Några av de verk som analyseras i projektet är The North Water av Ian McGuire och Moon of the Crusted Snow av Waubgeshig Rice. 

Att skildra Arktis genom berättelser 

Presentationen inleddes med litterära citat som beskriver Arktis som ett kallt, ogästvänligt landskap dominerat av is – en vanlig framställning i olika former av media. Leimgruber lyfte därefter fram de svårigheter som finns i att definiera Arktis, både geografiskt och kulturellt, och betonade dess betydelse som en region som värms upp snabbare än resten av världen. 

En av de centrala poängerna i presentationen var idén att de berättelser vi berättar om Arktis kan påverka dess framtid. 

”Så, tänk om sättet vi berättar historier om Arktis formar vad som händer härnäst?” frågar sig Leimgruber.

Diskussionen väckte också frågor om forskningsmetodik, särskilt kring var gränsen går mellan teori och metod – en aspekt som gav upphov till insiktsfull återkoppling från symposiedeltagarna inom specialpedagogik. 

Leimgruber avslutade presentationen med ett litterärt utdrag från Ed Loughlins roman Minds of Winter som skildrar Arktis natursköna skönhet: 

”Above and beyond [the mountains] gleamed the dome of the ice-cap, also floating in blue air. The sun, now nearing the horizon, wore a halo which was set, at its cardinal points, with smaller, sharper copies of itself. [...] All these tricks of the polar light. I wonder if one could ever grow tired of them” (s. 101)

Genom sin forskning fortsätter Leimgruber att undersöka hur litteraturen inte bara speglar utan också aktivt formar vår förståelse av Arktis i en tid av snabb miljöförändring. Symposiet påminde henne om vikten av tvärvetenskapligt utbyte:

”Jag kände mig som en 'impostor' när jag presenterade vid detta symposium om specialpedagogik. Jag var intresserad av keynote-föreläsningarna, och som universitetslärare tycker jag att vi måste fortsätta lära oss om vad som händer, vilket var anledningen till att jag anmälde mig. Så jag visste inte riktigt vad jag skulle förvänta mig. Deltagarna var mycket intresserade av att höra mer om Arktis och skönlitteratur som skildrar regionen och ställde många frågor som hjälper mig att se mitt projekt ur nya perspektiv. Men det påminde mig också om varför detta är ett så viktigt ämne att tala och skriva om,” avslutar Leimgruber.