Fakta Maja Viström
Ålder: 22
Utbildning vid Umeå universitet: Psykologprogrammet med inriktning mot idrott, Termin 4
Idrott: Innebandy
Oanad talang: Bra på att flippa pannkakor
Ditt bästa smultronställe i Umeå: Strandpromenaden
NYHET Elitidrottsstudent Maja Viström tilldelas utmärkelsen Årets Elitidrottsstudent 2022. Maja kombinerar framgångsrikt studier vid Psykologprogrammet med inriktning mot idrott vid Umeå universitet med en elitidrottssatsning i innebandy.
Maja Viström satsar på Dubbla Karriärer vid Umeå universitet. Hon kombinerar framgångsrikt studier vid Psykologprogrammet med inriktning mot idrott med en elitidrottssatning i innebandy.
Bild Thoren gruppen–Vid umeå universitet finns väldigt fina möjligheter att göra dubbla karriärer under goda förhållanden, säger elitidrottsstudent Maja Viström.
Bild Thoren gruppenUtmärkelsen Årets Elitidrottsstudent tilldelas en student som på ett framgångsrikt sätt kombinerar akademiska studier vid Umeå universitet med en elitidrottssatsning. Årets Elitidrottsstudent 2022 tilldelas Maja Viström med följande motivering:
Du är en spelare och person som har en beundransvärd inställning till både ditt idrottande såväl som till livet i stort. Du är seriös, ambitiös och ger alltid 100%. Du studerar på Psykologprogrammet med inriktning mot idrott och kombinerar din elitsatsning med studier på ett föredömligt sätt. Du har uppnått goda studieresultat och uppskattas i klassrummet av både lärare och kursare.
Du var framgångsrik i både fotboll och innebandy men valde innebandyn och idag är du en etablerad spelare i både Thoréngruppen och i det svenska landslaget. Under 2022 vann du SM-guld med Thoréngruppen och blev utsedd till världens tredje bästa innebandyspelare på damsidan. Så imponerande! Sannolikt kommer du att tillhöra en av landets stora innebandystjärnor under lång tid framöver.
Du är en förebild som spelare, ledare och människa både på och utanför planen. Du ställer osjälviskt upp på olika åtaganden som gynnar och profilerar svensk innebandy och dubbla karriärer vid Umeå universitet. De unga spelarna ser upp till dig och du är en god förebild för andra idrottare som vill satsa på en dubbel karriär inom idrott och akademi. Idrottshögskolan och Umeå universitet är stolta över dig.
–Det känns väldigt ärofyllt och otroligt roligt att få ta emot det här priset. Ett kvitto på att jag gjort något rätt som både student och idrottare.
– Jag är en glad och energifylld tjej på 22 år som idrottat hela mitt liv. Jag kommer från en liten by utanför Örnsköldsvik som heter Mellansel, men bor nu här i Umeå tillsammans med min flickvän för att plugga och spela innebandy.
–Vi läser massa psykologi på både grupp- och individnivå, vissa gånger handlar det om hjärnan och andra gånger om hur man pratar med klienter på bästa sätt! Jag är inne på termin fyra av 10 just nu, och har alltså tre år kvar.
–Dels för att inriktningen mot idrott på mitt program inte finns någon annanstans i landet än här i Umeå, men också för att det finns fantastiska möjligheter att kombinera både idrott och studier här.
–Jag har spelat innebandy sen jag var 11 år och fotboll hela livet. När jag var 16 år flyttade jag till Umeå för att satsa på både och, innan jag senare valde att enbart satsa på innebandy. En satsning som fick en kanonstart med ett SM-guld i globen som sedan följts av ytterligare fyra SM-guld samt ett VM-guld!
–Det är väldigt olika, det går i perioder beroende på kurs samt period av innebandysäsongen. Under pandemin till exempel, då var jag nästan orimligt disciplinerad och vågar knappt berätta hur en dag kunde se ut. Idag startar dagen ofta mellan klockan 8:00-9:00, med egen inläsning innan det strax innan klockan 10:00 bär av till skolan för grupparbete. Jag är i skolan fram till 15:00-16:00 ungefär, sedan åker jag hem och käkar innan det är dags för träning vid klockan 17:30.
–Såhär långt har det funkat väldigt bra. Jag har faktiskt knappt behövt använda mitt elitidrottsavtal, eftersom jag haft otroligt tur med datumen för mina olika examinationer.
–Den största skillnaden är nog ansvaret att hela tiden plugga och se till att man hänger med när man missar saker. Jag upplever också att examinationerna innebär en stor skillnad, eftersom det är på mitt ansvar att anmäla mig till dem. Men i relation till idrott så är det inte superstor skillnad, förutom att lärarna kanske inte har lika mycket tid att hjälpa till om man missat något eller så.
–Ja jag rekommenderar alla, men framförallt idrottare, att bli en del av Umeå universitet. Här finns väldigt fina möjligheter att göra dubbla karriärer under goda förhållanden!
–Jag trivs väldigt bra här, som student har jag möjligheten att styra min tid och anpassa vardagen på ett väldigt bra sätt i relation till idrotten, något som verkligen är uppskattat från mig!
–Då spenderar jag tid med min flickvän och våra vänner. Njuter av att vara ledig och gör saker som ger massa energi!
–Då har jag avklarat mina studier, trivs på jobbet och på innebandyplanen. Kanske att en plan på att bli fler än två här hemma har börjat smidas.
Tidigare vinnare av Årets Elitidrottsstudent
2021: Johannes Eklöf, elitidrottsstudent på Civilingenjörsprogrammet i teknisk fysik och en av världens främsta långloppsåkare i längdskidor.
2020: Linus Holmgren, elitidrottsstudent på Juristprogrammet. Linus är en bra förebild för elitaktiva som vill kombinera en elitidrottssatsning med akademiska studier. Linus spelar innebandy med IBK Dalen samt i det svenska herrlandslaget.
2019: Amanda Delgado Johansson, elitidrottsstudent på Magisterprogrammet i medie- och kommunikationsvetenskap 60 hp. Amanda är en nyckelspelare i det svenska damlandslaget i innebandy samt i klubblaget IKSU. Under Amandas studietid har hon tvåfaldigt blivit svensk mästare, vunnit Europacupen för klubblag två gånger samt vunnit två VM-guld.
2018: Karl-Johan Dyvik, elitidrottsstudent vid Högskoleingenjörsprogrammet inom byggteknik. Karl-Johan har bland annat åkt 7 världscupstävlingar och framgångsrikt kombinerat sin elitsatsning i längdskidor med sina akademiska studier.
2017: Frida Nordström, elitidrottsstudent som tagit examen från Personalvetarprogrammet och som studerat vidare på Magisterprogrammet i ledarskap och organisation. Frida är en stor förebild inom innebandy, kapten i världens bästa klubblag och assisterande kapten i det svenska damlandslaget.
2016: Frida Sandberg, elitidrottsstudent vid Civilingenjörsprogrammet i bioteknik samt landslagsskidorienterare som under de senaste åren gjort stora framsteg i framförallt skidorientering vilket bland annat har lett fram till SM, EM och VM-medaljer.
2015: Karl Dahlgren, elitidrottsstudent vid Läkarprogrammet samt tävlande i jujutsu. Karl har fem SM-guld i jujutsu och ett i karate, som bäst har han rankats 11:a i världen.
Ålder: 22
Utbildning vid Umeå universitet: Psykologprogrammet med inriktning mot idrott, Termin 4
Idrott: Innebandy
Oanad talang: Bra på att flippa pannkakor
Ditt bästa smultronställe i Umeå: Strandpromenaden