"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2023-10-19

Anmärkningsvärd framgång för Young Investigator Symposium

NYHET Ett livligt symposium, anordnat av och för unga forskare vid Umeå universitet den 3 oktober, lockade över 100 entusiastiska deltagare. Intresset belyser det stora behovet av mötesplattformar specifikt för postdoktorer och doktorander vid universitetet.

– Vi blev alla positivt överraskade av det enorma intresset för symposiet! Vårt mål med evenemanget var att ge en plattform för postdoktorer och doktorander inom olika discipliner och i olika skeden av sin karriär för att visa upp sina arbeten och för att nätverka och diskutera med sina kollegor, säger Laura Herzog, postdoktor på Kemiska institutionen vid Umeå universitet och aktiv medlem i Umeå Postdoc Society.

– Jag tror att ett specifikt fokus på den här gruppen också bidrog till den inkluderande, varma och inspirerande atmosfären under evenemanget.

Idé från UCMR

Idén om ett Young Investigator Symposium pitchades ursprungligen av professor Yaowen Wu, föreståndare för UCMR, som ett samarbetsprojekt mellan Umeå Postdoc Society och UCMR Excellence by Choice Postdoctoral Programme in Life Science.

– Vi var överens om att detta inte bara skulle vara en bra typ av evenemang för att samla postdoktor-gemenskapen i Umeå utan också en chans för postdoktorer att få värdefulla projektledningskunskaper genom att få förstahandserfarenhet av att organisera ett stort evenemang. Naturligtvis kan en så stor uppgift vara lite skrämmande initialt, men vi hittade snabbt nio engagerade postdoktorer för att förverkliga visionen, säger Laura Herzog.

Umeå Postdoc Society har tidigare anordnat sociala evenemang, såsom vandrings- och brädspelskvällar, men även postdoktorretreats, en postdoktor-dag samt särskilda postdoktor-sessioner under den årliga konferensen KBC Days.

– Detta var dock första gången vi anordnade en heldags vetenskaplig konferens av denna storlek. För mig personligen var det en helt fantastisk upplevelse att vara delaktig i varje aspekt av att planera och arrangera en konferens från början till slut. Det var hårt arbete och jag tror att vi alla har lärt oss mycket under processen, säger Laura Herzog.

Alumner delar sina erfarenheter

Som huvudtalare vid symposiet förmedlade två alumner från Umeå universitet sina fängslande berättelser och kastade ljus över de olika vägarna till att bli forskningsledare. Karim Rafie har nyligen inlett ett nytt kapitel i sin akademiska karriär vid Groningen University i Nederländerna, där han har tagit rodret för en egen forskargrupp som studerar mitokondriernas roll vid virusinfektion.

– Det är verkligen en fantastisk känsla att bli en oberoende forskare, men det kan också vara krävande i början. Det finns så mycket att tänka på och att inrätta ett labb är ett ganska stort uppdrag. För tillfället är jag fortfarande ensam i min grupp, men jag är omgiven av fantastiska kollegor som hjälper mig på vägen och det stöd jag får från min fakultet och institution är fantastiskt, så jag är säker på att allt kommer att fungera snart.

Att bli inbjuden som huvudtalare var ett viktigt ögonblick för Karim Rafie, och som också gav en möjlighet att återknyta kontakten med tidigare kollegor och vänner. Att dela sin karriärresa med en publik var en upplevelse fylld av ödmjukhet och introspektion.

– Det för mina tankar till alla fantastiska kollegor, vänner, möjligheter och forskning jag stött på, men också alla kamper och svårigheter som doktorander och postdoktorer måste övervinna. Jag hoppas alltid att yngre kollegor känner sig inspirerade genom att jag delar med mig av de goda och de dåliga ögonblicken i min karriär eftersom de med stor sannolikhet står inför liknande scenarier. Jag hoppas att alla kunde få några insikter från mina erfarenheter och att dessa kan hjälpa dem i deras framtida karriär, oavsett vad de väljer att göra, säger han.

Tävlade om bästa presentation och poster

Ett av syftena med symposiet var att ge alla unga forskare som anmält sig till evenemanget en möjlighet att presentera sitt arbete – som representerar en rad olika ämnen från skogsekologi till infektionsbiologi och elektrokemi.

Även om alla hade en chans att visa upp sitt forskningsprojekt med postrar under minglet, gjorde tidsbrist att planeringsgruppen valde ut några abstracts för muntliga 10-minuterspresentationer eller till och med kortare så kallade poster teasers.

– Att inkludera poster teasers gav en rolig möjlighet för ytterligare några av de unga forskarna att lyfta fram sitt arbete på ett kraftfullt och spännande sätt. Att växla mellan sessioner med längre muntliga presentationer och sessioner med poster teasers var också ett sätt att hålla publiken fokuserad och intresserad under hela dagen, säger Laura Herzog.

Bästa muntliga presentationen vanns av Josephine Solowiej Wedderburn med titeln How does the environment shape bacteria infections? Josephine är en tvärvetenskaplig postdoktor vid Institutionen för matematik och matematisk statistik och Integrated science centre, Ice Lab, under handledning av UCMR:s PI:s Eric Libby, Peter Lind, Björn Schröder och Ludvig Lizana.

Totalt sett bästa postern vanns av Luz María González-Castrillón, forskningsassistent vid Institutionen för integrativ medicinsk biologi i Sara Wilsons grupp. Hennes poster hade titeln Neurodevelopmental programs abnormally activated in cancers with a high incidence of perineural invasion.

Biotech-inkubator sponsrar

Priserna sponsrades av Umeå Biotech Incubator, UBI, i samarbete med Innovationskontoret och Uminova Innovation. Förutom den stora äran vann Josephine och Luz ett diplom, en lunch med UBI och innovationssystemet och en mindre summa pengar som kan användas för att vidareutveckla karriären.

Inte bara tillämpad forskning är viktig för att få ut innovationer på marknaden.

– Excellent grundforskning är avgörande för att understödja framtida innovationer. Det är därför vi är intresserade av att sponsra detta initiativ, säger affärscoach Pia Keyser, UBI-representant under hela dagen.

Efter att ha reflekterat tycker Laura Herzog att symposiet gick bättre än hon hade föreställt sig. Hon blev överväldigad av all fantastisk feedback från såväl deltagare som seniora forskare som gick förbi och imponerades av den livliga atmosfären.

Kommer vi att se ytterligare ett Young Investigator Symposium nästa år?

– Jag hoppas det! Det stora intresset för evenemanget och det faktum att många deltagare stannade till slutet i kombination med några nya postdoktorer anmälde sitt intresse till att bli aktiv medlem i Umeå Postdoc Society och den positiva feedback vi har fått visar oss att den här typen av evenemang är något unga forskare är letar efter. Umeå Postdoc Society arrangerar mer än gärna en dag som denna regelbundet.

The Young Investigators Symposium sponsrades av Umeå Centre for Microbial Research, UCMR.

För mer information, kontakta gärna:

Laura Herzog
Postdoktor
E-post
E-post