"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2025-01-31

Alumnträff med temat ”Att leda bolag, team och sig själv”

NYHET Handelshögskolans årliga alumnträff på Grand Hôtel i Stockholm gick i år av stapeln 30 januari. 70 alumner hade anmält sig till ett eftermiddagsprogram som i år vred och vände på ledarskapsfrågan med såväl seniora som juniora alumner som talare och en av våra forskare som gav sina infallsvinklar. Likt tidigare år var det roligt att se en stor spridning av alumner från olika examensår och även flera som tog examen 2024 deltog i träffen.

Christian Hermelin, fd VD på fastighetsbolaget Fabege inledde med att berätta om sina erfarenheter med att axla ledarrollen i ett läge där bolaget gick från ägarlett till ägarstyrt. Med målet att bredda engagemanget i företaget slutade resan med ett tiodubblat börsvärde på 10år.

Emelie Axell, teamleader på PwC tog dagen vidare med att fokusera på sina erfarenheter av att leda team. Med målet att varje person ska bli uppskattad för den hen är, hamnade kommunikationens betydelse i fokus. Ett beteendestyrt fokus och mod att prata även om det obekväma var några nycklar som diskuterades.

Frida Lindgren, managementkonsult på Centigo tog fokus på självledarskapet utifrån sina erfarenheter av att arbeta i platta organisationer men det var även ett fokus i hennes examensarbete från studietiden. Tydliga mål och struktur var två element som hade en central plats för ett framgångsrikt operativt arbete för en platt organisation. Dilemman att hantera såsom beslutsfattande, konflikthantering och bolagsstyrning diskuterades också.

Avslutade gjorde Virginie Fernandez, forskare vid Handelshögskolan, med att sätta fokus på ”kollektiv kompetens” som ett mål för att höja ett teams prestation en nivå ytterligare. Med utgångspunkt i forskning utförd hos räddningsteam i högalpin miljö, diskuterades vikten av att skapa välfungerande sociala processer parallellt med uppgiftsspecifika, där träning är en avgörande faktor. Utöver förmågan att identifiera och arbeta mot gemensamma mål, använda ett gemensamt språk och samsyn tillkommer dimensioner för att stärka den gemensamma identiteten och bygga förmågan att kollektivt kunna improvisera med hög prestation. Innovation, krishantering och produktivitet är områden där kollektiv kompetens framför allt har bidrag att ge även i en företagskontext.

Efter avslutat eftermiddagsprogram följde en afterwork med fortsatt mingel och nätverkande.

Några deltagarkommentarer från dagen:

– Bra tema, tidsenligt med ledarskapsfokus

– Mycket bra upplägg med mingel innan, trevligt fika och bra föreläsningar för inspiration.

– Bra och intressant ämne, duktiga föreläsare en bra blandning och en röd tråd

– Bättre än förväntat. Teoretisk höjd, bra mix mellan senior och junior.

– Superbra att det var många med olika infallsvinklar på ämnet

– Tack för en mycket bra eftermiddag, jag kommer gärna tillbaka!

Mer information om våra träffar och hur du kan samarbeta med oss