"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2024-11-28

AI och demokratins framtid

NYHET Artificiell intelligens (AI) försvagar demokratin. Vad kan vi göra åt det? Det var den primära frågan under konferensen AI for Humanity and Society 2024—en mötesplats för ledande forskare inom AI:s påverkan på mänskligheten och samhället, beslutsfattare och representanter för näringslivet. Konferensen är en del av det nationella forskningsprogrammet Wallenberg AI, Autonomous Systems and Software Program – Humanity and Society (WASP-HS), som koordineras av Umeå universitet.

Text: Hanna Nordin

I en tid där framtidsbilder ofta präglas av konflikter, klimatkriser och teknologins snabba utveckling, syftade konferensen till att lyfta fram mer hoppfulla scenarier. En av dem var Mark Coeckelbergh, WASP-HS gästprofessor vid Uppsala universitet, som lyfte fram hur AI påverkar demokratin och betonade vikten av att värna om medborgarnas förmåga att forma sina egna övertygelser. Han pekade på risken med att AI används för att manipulera information och åsikter, vilket kan hota demokratins grundvalar.

— Demokrati handlar om att skapa en gemensam värld där vi delar perspektiv och erfarenheter. Om vi misslyckas med detta riskerar vi en utveckling där styrning sker genom striktare lydnad och minskad personlig frihet, förklarade han.

Annette Markham, professor i medielitteracitet och offentligt engagemang vid Utrecht universitet, utmanade deltagarna att ifrågasätta det ideologiska trycket att använda AI i alla sammanhang. Hon betonade att utvecklingen av teknologi, inklusive AI, inte sker av sig själv eller är förutbestämd, utan är ett resultat av aktiva val och beslut som människor gör.

— När ett företag säger 'AI är vår framtid', blir den ideologiska makten bakom uttalandet tydlig. Det tjänar vissa intressen genom att förstärka narrativet om AI som en obeveklig, oundviklig kraft, säger hon.

Fokus på människan istället för teknologin

För att möta utmaningarna med AI och dess påverkan på samhället underströk flera talare vikten av samarbete och behovet av att stärka diskussionen om hur AI påverkar verkliga människors liv.

— Vi designar AI, vilket innebär att vi har möjlighet att påverka hur teknologin utformas och används. Om vi inte är en del av diskussionen om vem som designar och varför, är det andra som bestämmer åt oss sade Virginia Dignum, professor inom ansvarsfull AI vid Umeå universitet.

— För att möta dessa utmaningar måste vi skifta fokus från berättelser om teknologin till berättelser om människor och samhället och AI:s samhällspåverkan. Vi behöver också gå från spekulativt tänkande till aspirativt tänkande. Vilken värld vill vi leva i? Detta kräver att vi är mer proaktiva och modiga, avslutade Markham.

Om WASP-HS

WASP-HS är Sveriges största satsning på forskning om AI:s påverkan på mänskligheten och samhället och koordineras av Umeå universitet. Läs mer om WASP-HS.