"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2020-08-26

Affilierads forskning i The Guardian

NYHET Tisdagen den 25 augusti hade The Guardian, en av Storbritanniens största dagstidningar, ett inslag hur daggmaskar förändrar Arktis och professor Jonatan Klaminder, affilierad forskare vid Arcum, och hans forskning.

Text: Anngelica Kristoferqvist

Artikeln beskriver hur vanliga daggmaskar, trädgårdsmästarens bästa vän som kämpar för produktiv jord, kan vara ett hot mot den arktiska naturen då daggmaskar gör den arktiska marken allt för bördig.
 
Daggmaskar förflyttar sig ungefär 10 meter på ett år, men med människans hjälp har de spritt sig till avlägsna områden i Arktisk. Vanligtvis har det översta marklagret en yta av dåligt nedbrutet material men artikel beskriver att detta lager försvunnit i vissa arktiska områden och det tros bero på att människor tagit med daggmaskar till sina bosättningar. Daggmasken finns numera i den arktiska jorden i områden i Nordamerika, Norden och Ryssland.
 
Artikeln beskriver experiment som Jonatan och hans kollegor utfört vid Abisko forskningsstation om daggmaskar, och om de undersökningar som forskarna gjort i norra Sverige vid samiska samlingsplatser för renar.
 
Originalartikel i The Guardian
Forskningsartikel om daggmaskars introduktion i Arktis (2017)
Forskningsartikel om daggmaskars påverkan i Arktis (2020)

Jonatan Klaminder
Professor (tjänstledig), professor
E-post
E-post
Telefon
090-786 95 54