Jobba hos oss
Fabiola Puertolas Balint, doktorand i Schröder-laboratoriet (till vänster) och Björn Schröder, gruppledare för MIMS (till höger) i laboratoriet.
Aktuella jobbmöjligheter
Utlysningen är öppet: Gruppledare/Forskare i molekulär infektionsmedicin
The Laboratory for Molecular Infection Medicine Sweden, MIMS, söker excellenta unga forskare som är intresserade att bli nya Gruppledare för nydanande forskning inom molekylär infektionsmedicin. Ämnet inkluderar men är inte begränsat till forskning om biologin hos bakterier, virus, parasiter och mikrobiomet och hur dessa interagerar med värdens immunsystem. MIMS har en stark meritlista inom forskning om mikrobiell (inklusive viral) patogenes och ger utmärkt tillgång till nationell forskningsinfrastruktur, inklusive kryoelektronmikroskopi och anläggning för biosäkerhetsnivå 3 för djur (ABSL3).
MIMS avser att under kommande år finansiera en ny gruppledaranställning, befattningsbenämning forskare, där finansieringen gäller i första hand som längst upp till en femårsperiod, med möjlighet till förlängning upp till totalt nio år efter extern utvärdering under fjärde året.
Den rekryterade forskaren kommer att erhålla omfattande stöd för att kunna etablera en egen forskargrupp med medlemmar på postdoktor och doktorand-nivå. De sökande förväntas även kunna komplettera sin forskningsbudget genom egna nationella och internationella forskningsanslag.
MIMS Gruppledare förväntas bedriva ett framgångsrikt forskningsprogram i synergi med den multidisciplinära forskningsmiljö där MIMS ingår och även medverka i samarbeten och gemensamma aktiviteter som främjar forskning och utbyten inom The Nordic EMBL Partnership for Molecular Medicine.
Se fullständig annonsbeskrivning, kriterier och ansök i Umeå universitets rekryteringssystem: https://umu.varbi.com/se/what:job/jobID:778888/
Ansökningsperioden avslutas: 28 februari 2025.
Utlysningen är öppet: Postdoktoralt stipendium inom intestinal mukosal immunologi
Institutionen för molekylärbiologi erbjuder ett postdoktorsstipendium inom medicinsk vetenskap med inriktning mot intestinal mukosal immunologi. Stipendiet avser heltidsstudier under två år med tillträde 1 mars 2025, eller enligt överenskommelse.
Projektbeskrivning
Schröderlabbet, som tillhör Laboratoriet för molekylär infektionsmedicin Sverige (MIMS) och Institutionen för molekylärbiologi (Umeå universitet), är en dynamisk och stimulerande multidisciplinär forskningsmiljö inriktad på värd-mikrob interaktion i tarmen. Vi använder en kombination av tarmmikrobiotaanalyser, mikrobiotatransplantationer (FMT), toppmoderna ex vivo-slemmätningar, metabolomik, antimikrobiella analyser, samt konfokal- och fluorescensmikroskopi. Vi använder kostinterventioner på möss och människor och har ett nära samarbete med läkare och nutritionsvetare.
Våra resultat har visat att förändringar i tarmens mikrobiella samhällen påverkar slemhinnans funktion, samt att specifika mikrobiella metaboliter krävs för att upprätthålla en funktionell slemhinnebarriär. Detta projekt kommer att bygga vidare på dessa resultat och undersöka relevansen av mikrobiota-slemhinneinteraktion vid tarmsjukdomar.
Se fullständig annonsbeskrivning, kriterier och ansök i Umeå universitets rekryteringssystem: https://umustipendie.varbi.com/se/what:job/jobID:776051/
Ansökningsperioden avslutas: 17 januari 2025.
Utlysningen är öppet: NORPOD - Postdoctoral Programme
NORPOD är ett postdoktoralt samarbetsprogram inom ramen för Nordic EMBL Partnership for Molecular Medicine. Partnerskapet är ett nätverk av fyra nationella forskningscenter i Norden och European Molecular Biology Laboratory (EMBL), med kompletterande forskningsexpertis i framkant av molekylärmedicinsk forskning. Med NORPOD-programmet strävar Nordic EMBL Partnership efter att främja nästa generations forskare inom molekylärmedicin genom att genomföra gemensamma postdoktorala forskningsprojekt för att främja starka kompetenser och forskningsexcellens.
Se mer information på NORPOD:s landningssida: https://projects.au.dk/nordic-embl-partnership/collaborations/nordforsk-norpod-postdoctoral-programme
Ansökningsperioden avslutas: 24 januari 2025.
Utlysningen är öppen: Det nordiska EMBL-partnerskapet söker nu doktorander i molekylär medicin för 2025
Det nordiska EMBL-partnerskapet för molekylärmedicin är en viktig strategisk aktör i Europas molekylära förståelse av sjukdomsmekanismer. Partnerskapet är ett nätverk av fyra framstående internationella forskningscenter som drivs av universiteten i Århus (Danmark), Helsingfors (Finland), Umeå (Sverige) och Oslo (Norge). Dessa centra förenar unik och kompletterande expertis som främjar grundläggande och translationell forskning inom molekylärmedicin med forskningsinfrastrukturen, grundprinciperna och de operativa modellerna vid European Molecular Biology Laboratory (EMBL). EMBL är Europas flaggskeppslaboratorium för biovetenskap och en av världens ledande forskningsinstitutioner.
Partnerskapet underlättar ett globalt nätverk av samarbetspartners och tillgång till enastående forskningsinfrastruktur och anläggningar, samt utbildnings- och karriärutvecklingsaktiviteter, vilket ger en utmärkt forskningsmiljö för unga, begåvade forskare.
Börja din vetenskapliga karriär hos oss! Besök Nordiska EMBL:s webbplats för information om ansökningsförfaranden och tidsfrister: https://projects.au.dk/nordic-embl-partnership/careers
Utlysningen är öppet: Postdoktor i Evolutionär immunologi
Institutionen för molekylärbiologi söker en postdoktor för en tidsbegränsad anställning på två år motsvarande heltid med start 1 Maj 2025 eller enligt överenskommelse.
Projektbeskrivning
Morimoto-labbet är specialiserat på immunologisk forskning med fokus på evolutionära perspektiv av diversifiering av antigenreceptorer, med användning av icke-konventionella modellorganismer. Projektet syftar till att avslöja mekanismerna för hematopoetisk differentiering i unika medfödda immunsystem hos ryggradslösa arter, vilket potentiellt kan involvera fysiologiska genredigeringsprocesser hos värden.
För att uppnå detta kommer forskningen att använda en tvärvetenskaplig ansats som integrerar konventionell utvecklingsbiologi med avancerade tekniker såsom CRISPR/Cas9-baserad mutagenes, ljusplåtsmikroskopi, genomik och enkelcellstranskriptomik.
Se fullständig annonsbeskrivning, kriterier och ansök i Umeå universitets rekryteringssystem: https://umu.varbi.com/se/?jobtoken=123b549af481414076590e156f66aa179130d7299
Ansökningsperioden avslutas: 31 januari 2025.
Utlysningen är öppet: Doktorand i medicinsk vetenskap med inriktning mot molekylärbiologi
Vi söker en doktorand i medicinsk vetenskap med inriktning mot molekylärbiologi med ett intresse för immunologi, utvecklingsbiologi och evolution till Institutionen för molekylärbiologi vid Umeå universitet. Anställningen är tidsbegränsad till fyra år med start 1 April 2025 eller enligt överenskommelse.
Doktoranden kommer att delta i aktiviteter inom Institutionen för molekylärbiologi, laboratoriet för molekylär infektionsmedicin Sverige (MIMS), och Umeå centrum för mikrobiell forskning (UCMR), vilket möjliggör samverkan med forskare från olika forskningsområden och med bred expertis.
Bakgrund och beskrivning av arbetsuppgifter
Doktorandprojektet innefattar forskning med hjälp av ryggradslösa modellsystem för att undersöka de mekanismer genom vilka potentiella genredigeringsprocesser hos värdorganismen ökar mångfalden av antigenreceptorer, vilket bidrar till en djupare förståelse av det mänskliga immunsystemet. Det experimentella arbetet kommer att involvera en rad avancerade tekniker, inklusive CRISPR/Cas9-baserad mutagenes, bildteknik, genomik och single cell-transkriptomik. Projektet och forskningsmiljön kommer ge den hängivna studenten möjligheten att utbilda sig till en förstklassig forskare.
Se fullständig annonsbeskrivning, kriterier och ansök i Umeå universitets rekryteringssystem: https://umu.varbi.com/se/?jobtoken=15af3239ada34c15f048e89d89c2b23469cc8ae68
Ansökningsperioden avslutas: 31 januari 2025.
Utlysningen är öppet: Postdoktoralt stipendium (2 år) i molekylär parasitologi
Institutionen för molekylärbiologi erbjuder ett postdoktoralt stipendium i medicinsk vetenskap med inriktning mot molekylär parasitologi. Stipendiet är för heltidsstudier i två år med start mars 2025 eller enligt överenskommelse.
Projekt beskrivning
Bushell labbet är en del av Laboratory of Molecular Infection Medicine Sweden (MIMS), den svenska noden för det nordiska EMBL-partnerskapet för molekylär medicin. Vi är baserade på Institutionen för molekylärbiologi vid Umeå universitet.
Vår forskning fokuserar på att upptäcka de molekylära processer som ligger till grund för de interaktionerna mellan parasit och värddjur som driver malariainfektion och sjukdom. Vi är särskilt intresserade av de proteiner som malariaparasiten aktivt exporterar och som möjliggör en dramatisk ombyggnad av infekterade röda blodkropparna.
Vi utnyttjar den unika genetiska medgörligheten hos gnagarmalaria modellparasiten Plasmodium berghei och utvecklar nya genetiska verktyg och fenotypiska analyser för att förstå funktionen av exporterade parasitproteiner på genomskala in vivo. Vi har tidigare identifierat tusentals parasitgener som krävs för normal parasittillväxt i blodomloppet. Den molekylära funktionen hos de flesta av dessa gener är dock fortfarande okänd.
Se fullständig annonsbeskrivning, kriterier och ansök i Umeå universitets rekryteringssystem: https://www.umu.se/jobba-hos-oss/stipendier/postdoktoralt-stipendium-2-ar-i-molekylar-parasitologi_783866/
Ansökningsperioden avslutas: 31 januari 2025.
Umeå universitet som arbetsplats
Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Universitetet erbjuder en mångfald av högkvalitativ utbildning och världsledande forskning inom flera områden. Och den banbrytande upptäckten av genredigeringsverktyget CRISPR-Cas9, som belönades med Nobelpriset i kemi, gjordes här. På Umeå universitet är det nära till allt. Våra sammanhållna campusområden gör det enkelt att mötas, arbeta tillsammans och utbyta kunskap, vilket främjar en dynamisk och öppen kultur.
Den pågående samhällsomvandlingen och stora gröna investeringar i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. Att bedriva forskning om - och mitt i - ett samhälle i förändring är vad det handlar om för Umeå universitet. Men också om att leverera utbildning för att regioner ska kunna växa snabbt och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden byggs.
Är du intresserad av att lära dig mer? Läs om Umeå universitet som arbetsplats
Umeå universitets campus under sommaren.
Senast uppdaterad: 2024-11-29 Sidansvarig: Nora Lehotai