De forskarutbildningskurser vid fakulteten som går att söka finns samlade i en kurskatalog. Anmälan till vårens kurser öppnar i slutet av oktober. Anmälan till höstens kurser öppnar i slutet av april.
Anmälan till kurser vårterminen 2025
Information om vårterminens kurser finns i kurskatalogen. Anmälan görs via länkarna nedan. Det finns en länk för de som är doktorander vid Umeå universitet, och en länk för de som är doktorander annorstädes.
Har du frågor om din anmälan, kontakta Gunilla Mårald.
Sista anmälningsdag är den 29 november 2024.
Air pollution and health, 1.5 ECTS
Doctoral students from Umeå University: Anmälan (eduadmin.se)
External doctoral students: Anmälan (eduadmin.se)
Analysis in qualitative research, 6 ECTS
Doctoral students from Umeå University: Anmälan (eduadmin.se)
External doctoral students: Anmälan (eduadmin.se)
An introduction to multilevel analysis: An epidemiological approach, 3 ECTS
Doctoral students from Umeå University: Anmälan (eduadmin.se)
External doctoral students: Anmälan (eduadmin.se)
Grundkurs i Good Clinical Practice (GCP) i kliniskt forskningsarbete, 4,5 hp
Doktorander från Umeå universitet: Anmälan (eduadmin.se)
Externa doktorander: Anmälan (eduadmin.se)
How to do research in cohorts with biobanks: a practical introduction, 3.5 ECTS
Doctoral students from Umeå University: Anmälan (eduadmin.se)
External doctoral students: Anmälan (eduadmin.se)
Information retrieval, reference management and publication, 1.5 ECTS
Doctoral students from Umeå University: Anmälan (eduadmin.se)
External doctoral students: Anmälan (eduadmin.se)
Introductory course to doctoral studies: Research methodology and philosophy of science, 3 ECTS
Doctoral students from Umeå University: Anmälan (eduadmin.se)
Qualitative content analysis, 4.5 ECTS
Doctoral students from Umeå University: Anmälan (eduadmin.se)
External doctoral students: Anmälan (eduadmin.se)
Regression models in medical sciences, 3 ECTS
Doctoral students from Umeå University: Anmälan (eduadmin.se)
External doctoral students: Anmälan (eduadmin.se)
Research ethics, 3 ECTS
Doctoral students from Umeå University: Anmälan (eduadmin.se)
Research methodology with biostatistics, 7.5 ECTS
Doctoral students from Umeå University: Anmälan (eduadmin.se)
External doctoral students: Anmälan (eduadmin.se)
Obligatoriska kurser
Information om obligatoriska kurser
Individuella forskarutbildningskurser
Tillträde, urval till kurser och andra poänggivande moment
Poänggivande moment omfattande minst 5 hp utöver forskarutbildningsprogrammet krävs för att uppnå minst 30 hp totalt.
För att uppnå de individuella lärandemålen kan ytterligare ämnesspecifika utbildningsmoment krävas, såsom valbara forskarutbildningskurser, aktivt deltagande i institutionens seminarier och journal clubs (max 3,5 hp), ytterligare presentation vid nationell/internationell konferens, forskningsvistelse vid annat lärosäte samt deltagande i högskolepedagogisk utbildning. Beslut om ämnesspecifika utbildningsmoment sker i samråd mellan doktorand, handledare och examinator och dokumenteras i den individuella studieplanen.
I utbildning på forskarnivå ingår poänggivande moment om minst 30 högskolepoäng (hp) för doktorsexamen. De uppnås genom deltagandet i fakultetens forskarutbildningsprogram, obligatoriska forskarutbildningskurser och andra poänggivande aktiviteter:
forskarutbildningskurser, interna och externa, ger den poäng som respektive kurs är poängsatt till aktivt deltagande i institutionernas seminarier och journal clubs, vilket totalt kan ge 3,5 hp
deltagande i nationella/internationella konferenser med egen presentation ger 1,5 hp per konferens, max 6 hp totalt forskningsvistelse hos forskargrupp vid annat universitet ger 1,5 hp per vecka
deltagande i högskolepedagogisk utbildning (UPLs kurser eller motsvarande) ger 1,5 hp per vecka, max 6 hp totalt. Att som doktorand undervisa studenter är däremot inte poänggivande
Tillgodoräknande
I Ladok registreras endast kurs på forskarnivå som är tagen vid Umeå universitet efter antagning till utbildning på forskarnivå som en forskarutbildningskurs. Alla övriga kurser och aktiviteter hanteras som tillgodoräknanden. Det är doktoranden som ansvarar för att upprätta och lämna in ansökan om tillgodoräknande. För mer information se Handläggningsordning för tillgodoräknande av utbildning på forskarnivå vid Medicinska fakulteten.
Blankett för ansökan om tillgodoräknande av utbildning på forskarnivå
För tillgodoräknanden som ansöks om och beslutas i samband med antagning till utbildning på forskarnivå gäller en särskild ordning som framgår av Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Umeå universitet.
Tillgodoräknande
Denna handläggningsordning är fastställd av FUT 2016-10-11 och gäller för samtliga tillgodoräknanden av utbildning på forskarnivå förutom de som beslutas i samband med antagning till utbildning på forskarnivå.
Bakgrund
Enligt högskoleförordningen (1993:100) 6-8 §§ ska en högskola efter ansökan från student pröva om tidigare utbildning eller utbildning vid annan högskola kan godtas för tillgodoräknande. För utbildning på grund- och avancerad nivå har rektor fastställt en handläggningsordning för hantering av tillgodoräknande. För utbildning på forskarnivå saknas dock en motsvarande universitetsgemensam ordning. Oavsett utbildningsnivå gäller dock samma bestämmelser i fråga om tillgodoräknande, därutöver gäller även samma förvaltningsrättsliga regler om till exempel inkommen handling, beslutsfattande, expediering av beslut med mera.
Denna handläggningsordning syftar till att säkerställa att fakultetens hantering av tillgodoräknande på forskarnivå lever upp till samtliga tillämpliga regler och bestämmelser som framgår av högskoleförordningen (1993:100) och förvaltningslagen (1986:223) som gäller i fråga om tillgodoräknande.
I studiedokumentationssystemet Ladok registreras endast kurs på forskarnivå som är tagen vid Umeå universitet efter antagning till forskarutbildning som en forskarutbildningskurs. Alla övriga kurser och aktiviteter hanteras som tillgodoräknanden.
Undantag
För tillgodoräknanden som ansöks om och beslutas i samband med antagning till utbildning på forskarnivå gäller en särskild ordning som framgår av kapitel 5 i Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Umeå universitet.
Handläggningsordning
Ansökan
Det är doktoranden som ansvarar för att upprätta och lämna in ansökan om tillgodoräknande. För ansökan ska avsedd blankett användas. Blanketten finns både på svenska och engelska. På blanketten ska doktoranden fylla i vilken kurs, eller motsvarande, som tillgodoräknandet ska grundas på, i förekommande fall svensk eller engelsk översättning av kursens benämning, kursens omfattning i antalet högskolepoäng/ECTS, vid vilket lärosäte och land som kursen är examinerad, datum för kursen, samt om kursen ska tillgodoräknas som en specifik kurs vid Umeå universitet eller som högskolepoäng inom ett ämne på forskarnivå.
I det fall kursen som tillgodoräknandet grundas på ersätter en obligatorisk kurs i den allmänna studieplanen ska alternativet tillgodoräknande gentemot kurs användas. I alla andra fall ska tillgodoräknande av högskolepoäng inom ämne på forskarnivå användas.
Till ansökan ska doktoranden bifoga kopia på kursbevis eller motsvarande, samt de övriga handlingar som doktoranden vill åberopa i ärendet. Doktoranden undertecknar därefter ansökan med namnteckning och aktuellt datum. Ansökan lämnas sedan till institutionsadministratören.
Mottagande av ansökan
När ansökan inkommit till Umeå universitet ska det noteras på blanketten vilket datum samt vem som har mottagit ansökan.
Institutionsadministratören ansvarar för att därefter remittera ansökan till berörd examinator för yttrande.
Examinators beslut
Examinatorn ska på blanketten fylla i huruvida tillgodoräknandet tillstyrks, alternativt helt eller delvis avslås. Vid avslag ska examinatorn motivera beslutet. Vid delvis avslag ska examinatorn specificera vilka delar av ansökt tillgodoräknande som tillstyrks respektive avslås, samt lämna en motivering för avslaget. Examinatorn undertecknar därefter blanketten med namnteckning och aktuellt datum.
Inrapportering i Ladok
Institutionsadministratören ansvarar sen för att dokumentera beslutet i Ladok om ansökan helt eller delvis tillstyrks. Examinatorn ska även godkänna och underteckna avsedd arkivlista för Ladok. Institutionsadministratören noterar på blanketten vilket datum tillgodoräknandet är slutgiltigt dokumenterat i Ladok.
Expediering av beslut
När beslutet är slutgiltigt dokumenterat i Ladok ansvarar institutionsadministratören för att samtliga handlingar i ärendet arkiveras enligt särskild ordning, samt att beslutet expedieras till doktoranden. Expedieringen sker i form av en kopia av den undertecknade blanketten där beslutet framgår tillsammans med aktuellt Ladok-utdrag. Institutionsadministratören ska på blanketten dokumentera vilket datum som beslutet expedierades.
Enligt högskoleförordningen (1993:100) 12 kap. 2 § är beslut om tillgodoräknande ett sådant beslut som går att överklaga till Överklagandenämnden för högskolan, ÖNH. Doktoranden har därför rätt, om beslutet helt eller delvis har gått doktoranden emot, och doktoranden anser att beslutet är felaktigt, att överklaga beslutet. Det beslut som expedieras till doktoranden ska därför innehålla en överklagandehänvisning.
Rutiner vid anmälan till kurser inom utbildning på forskarnivå
Kurser inom forskarutbildningsprogrammet
Vid ansökan om antagning anger doktoranden när hen avser att starta forskarutbildningsprogrammet. Doktoranden blir då automatiskt kallad till den första kursen ”Gemensamma utgångspunkter i teori, metodologi och praktik i medicinsk vetenskap”. Därefter kallas doktoranden till kurserna i den ordning som de ges.
Om doktoranden av något skäl inte fullgör en kurs i beslutad ordning är det upp till doktoranden att anmäla sig till kursen. Anmälan kan ske till vårens kurser senast 15 januari och till höstens kurser senast 1 september årligen. Anmälan görs till foutb@adm.umu.se
Kurser som annonseras i kurskatalogen och som ges av institutionerna
Anmälan till de kurser som finns i kurskatalogen sker enligt instruktionerna på denna sida. Här annonseras också sista anmälningsdatum för vårterminens respektive höstterminens kurser.