Plugga till läkare i Östersund – ett självklart val för Oscar och Mira
Oscar Lilja och Mira Byström går termin 9 på läkarprogrammet. För snart två år sedan flyttade de från Umeå till Östersund för att påbörja sina kliniska terminer på utbildningen.
Samma utbilding, olika vägar
- Ända sedan jag var liten har jag har velat bli läkare - det känns stort att kunna göra skillnad för människor.
- Efter gymnasiet i Sundsvall sökte jag direkt till läkarutbildningen i Umeå och kom in, berättar Mira. Jag älskar studentlivet och engagerade mig snabbt i en av världens största studentorganisationer. Det är såklart färre studenter här i Östersund jämfört med i Umeå, men det finns en god sammanhållning här och vi hittar på många roliga aktiviteter tillsammans under terminerna.
För Oscar, som är uppvuxen 5 mil söder om Östersund, såg vägen till utbildningen något annorlunda ut.
- Jag gillar alpin skidåkning och reste runt i världen och jobbade några år innan jag kom in på läkarprogrammet. Det var naturligt för mig att välja Umeå universitet eftersom jag visste att Östersund var en av de fyra studieorter man kan välja för de kliniska terminerna, berättar Oscar.
En pall med tre ben
Både Oscar och Mira upplevde det tufft att ta sig in på läkarprogrammet och att det under utbildningen är konstant hög press och höga krav att förhålla sig till. Det sliter på en och de menar att det därför är viktigt att inte bara vara läkarstudent utan även prioritera andra saker vid sidan av.
- Vi hade en lärare på Termin 6 som pratade om att vi skulle betrakta tillvaron som en pall med tre ben, som alla behövs för att den ska kunna stå stadigt - skolan, det sociala runt omkring med relationer och aktiviteter/intressent, säger Oscar.
Oscar och Mira säger att de försöker tänka på att vara hållbara, både nu som studenter och sen i sitt kommande yrkesliv. De hjälps åt mycket inom klassen och är snälla med varandra. På en lite mindre studieort som Östersund blir det också en bra sammanhållning, säger de, med färre studenter och yngre- och äldrekursare som stöttar varandra.
- Eftersom läkarutbildningen har en egen korridor med utbildningslokaler och studentfik, springer vi ofta på varandra. Det underlättar när det är tufft att vi både hjälps åt och skrattar tillsammans i lunchrummet.
- Vi umgås mycket över terminsgränserna och har en fin gemenskap. Östersund är inte en utpräglad studentstad på samma sätt som Umeå, men det blir vad man gör det till. Vi ordnar studentaktiviteter som våffelkvällar, AW:s, sittningar och OSCE-kvällar då äldre terminer övar yngre terminer i examinerande moment som kommer längre fram i utbildningen, säger Oscar och Mira.
Hög delaktighet under praktiken
Oscar och Mira kan så här långt in i utbildningen säga att den blir bara bättre och bättre.
- De prekliniska terminerna under första delen av utbildningen är tuffa med mycket teori och massa plugg, men på de senare kliniska terminerna får man se yrket på nära håll och det är så fräckt.
- Det är ett privilegium att få gå denna utbildning utan att ruinera oss, den är kostnadsfri och vi får studiebidrag.
- Vi får vara med i så stora ögonblick i folks liv. Som student kan jag få vara med i tuffa samtal och vid tunga besked, se den här stora, livsavgörande operationen. Vi får ofta så mycket tacksamhet från patienterna för det arbete vi gör, säger Mira.
Alla Oscars och Miras kurskamrater önskade och fick Östersund vid studieortsvalet som görs nästan halvvägs in i utbildningen.
- Vi var många i vår termin som ville söka oss utanför Umeå och Norrlands universitetssjukhus. Vi är väldigt nöjda och trivs så bra. Redan första dagen på operation fick vi tvätta in oss och assistera, säger de.
Det är en sån lyx
- Läkarprogrammet med studieort Östersund håller en hög kvalitet, säger Mira. Här på klinikerna kan de mitt namn, vet vem jag är och jag får vara delaktig. Det är en sån lyx.
- Vi gör mycket själva under praktikperioderna och det är väldigt lärorikt. För att kunna bli en bra doktor behöver man öva mycket praktiskt och det får man bra möjligheter att göra på ett mindre sjukhus.
En annan fördel med ett mindre sjukhus menar Oscar är att man träffar på tidigare läkarstudenter ute på klinikerna som nu är inne i yrkeslivet.
- Vi har bilder på alla examensklasser i studentfiket. Dem träffar vi nu på praktik som handledare och ST-läkare, vilket är jättekul. Det är en fin sammanhållning och familjär känsla på sjukhuset och många tar sig tid och ser oss som framtida kollegor - de vill gärna att vi ska stanna kvar även efter utbildningen. Det betyder mycket att de tar sig tid och ger tips, råd och säger något snällt. Det är ju dem vi ser upp till.
Mira och Oscar vill tipsa kommande läkarstudenter att noggrant överväga studieortsvalet. Det kan vara svårt att lämna den stora klassen i Umeå och det kan kännas läskigt att tappa allt man hade.
Men det finns mycket att vinna, det är de båda överens om.