Genom forskaraspiranterna får du som student möjlighet att tidigt under utbildningen komma i kontakt med medicinsk forskning. Fakulteten vill med detta öka antalet studenter som går vidare till forskarutbildning och på sikt säkerställa lärar-/forskarkompetensen på institutioner/enheter.
Medicinska fakulteten betalar för stipendium upp till 8 månader då studenterna ges möjlighet att engagera sig i ett forskningsprojekt dels under sommaren, dels under terminerna. Ditt deltagande sker efter dialog/överenskommelse med handledaren.
Forskaraspiranterna bygger på parallella moment under 2–3 år:
Motivationshöjande aktiviteter:
April: Introträff för nya aspiranter
Maj: Tematräff - hjärta-kärl, infektion, diabetes, AI, biobanksforskning
Juni: Statistikkurs
Sommarpraktik (2 mån)
Aug: Frukostträff
Aug: Litteratur- och referenshanteringskurs
Okt: Projektpresentationer år 1 och 2, skriftlig reflektion år 3 (middag)
Dec: Nobelträff, "etablerad forskares egen upptäcksresa" (middag)
Högst 20 platser.
Student etablerar själv kontakt med forskningshandledare.
Ansökan
(elektroniskt till Registrator, skrivs på engelska)
Mer information om ansökan och aktuell artikel
År 1–2: Forskaraspiranten redovisar sina resultat vid träff i oktober.
Efter sin sista sommar sammanfattar studenten sitt arbete och sin utveckling i en rapport.
Diplom fås efter 2 eller 3 år.
Forskaraspirantverksamhet kan efter överenskommelse med examinator ligga till grund för tillgodoräknande av T10 på läkarprogrammet.
Diskussion pågår för andra program. Det är upp till studenter att själva kolla möjligheter med examinatorer på respektive program.
Koordinatorerna för forskaraspirantverksamheten fungerar som kontaktpersoner för antagna och blivande forskaraspiranter. Dessutom organiserar koordinatorerna de träffar och kurser som verksamheten erbjuder.
Verena Kohler, biträdande universitetslektor, Molekylärbiologi
Sabine Björk, universitetslektor med förenad klinisk anställning, Omvårdnad
Mikael Brink, bitr. universitetslektor, Folkhälsa och klinisk medicin
Styrgruppen för forskaraspirantverksamheten ansvarar för verksamheten i stort - dess syfte och mål, upplägg och antagning av nya kandidater.
André Nyberg, sammankallande, universitetslektor/fysioterapeut, Samhällsmedicin och rehabilitering
Karin Hellström Ängerud, universitetslektor, Omvårdnad
Cecilia Koskinen Holm, biträdande lektor/tandläkare, Odontologi
Sun Nyunt Wai, professor, Molekylärbiologi
Daniel Öhlund, biträdande lektor/läkare, Strålningsvetenskaper
Hanna Nyström, Kirurgisk och perioperativ vetenskap
Sofie Degerman, Klinisk mikrobiologi
Fråga: Hur hittar jag en forskargrupp?
Svar: Enklast är kanske att tillfråga någon inspirerande föreläsare du har träffat. Du kan också söka på universitets webbplats, under Forskning/Vår forskning/Forskningsområden och där under Medicin och hälsovetenskap/...) Här har forskare/forskargrupper listat sina pågående forskarprojekt, dock inte alla. Du kan även fråga studierektor, någon av koordinatorerna eller personer i styrgruppen om tips. Ett sätt att initiera en ny kontakt med en tänkbar handledare är att först skicka ett mejl om förfrågan till ett möte.
Fråga: Går det bra att följa med projektet till annan ort under sommarmånader man får vara med och jobba? Ex. utomlands. Institutionen för global hälsa stänger på sommaren och insamling av data sker utomlands.
Svar: Det går bra så länge din forskargrupp är anknuten till Medicinska fakulteten vid Umeå universitet. Men ni kan inte begära mer medel än 2 månader stipendium för dig per sommar (tre månader om du arbetar utöver sommarmånaderna). Du kan inte få ersättning för resor och logi utomlands från Forskaraspiranterna. Det är upp till din potentiella handledare och dig att sätta ihop en genomförbar plan under 2–3 år.
Fråga: Vilka kriterier använder styrgruppen för urval av kandidater?
Svar: Om sökanden redan har etablerat en kontakt med en forskargrupp är det meriterande. Om sökanden har ansökt till forskaraspiranterna tidigare är det också meriterande, det visar på hög motivation. Om sökanden svarar utförligt och formulerar sig väl kring frågorna på den vetenskapliga artikeln är det meriterande.
Fråga: Kan man flytta de månader man får lön under sommaren till hösten? Om institutionen ändå är stängd på sommaren.
Svar: I och med att dina handledare begär ersättning för stipendium åt dig i efterskott, bör det inte spela någon roll om du har fått stipendium under sommaren eller under hösten. Det är ni som bestämmer när exakt du forskar. Det vi vill undvika är att dina grundstudier blir negativt påverkade av dina aktiviteter som forskaraspirant.
Fråga: Betalas skatt på de 12 300 kronor man får per sommarmånad?
Svar: Nej, stipendier är alltid skattebefriade.
Fråga: Jag skickade in en ansökan sent igår kväll enligt de instruktioner jag kunde hitta, men har inte fått något bekräftelsemail. Har jag gjort fel och bör skicka in igen eller kommer svar senare?
Svar: Du får ingen bekräftelse från registraturen. Om ansökan inte kommer inte fram, borde du få ett felmeddelande (t.ex. om bilagor är för stora). Eftersom du inte fått det, kan du vara säker att din ansökan kom in. I och med att ansökningar går direkt till universitetets registratur får vi koordinatorer inte era ansökningar och kan därmed inte heller bekräfta mottagning.
Fråga: Jag frågade under frukostmötet hur man förhåller sig till träffen i oktober om man är på utlokaliserad praktik (i mitt fall är jag i Luleå). Fick aldrig riktigt någon klarhet i om man får ersättning för att kunna delta på träffen eller inte.
Svar: Ni får ersättning för resor om så behövs.
Fråga: Jag är forskaraspirant sedan förra året och ska nu jobba min andra sommar. Visst är det så att stipendiet för forskaraspiranterna gäller för 3 somrar? Jag behöver alltså inte söka nytt stipendium om jag redan är antagen som forskaraspirant?
Svar: Även om du är antagen måste du skicka in en stipendieblankett inför varje sommar. Din handledare måste betala ut den till dig och hen får ersättning för det efteråt. Hen kan kontakta Anna Olson (administratör Forskaraspiranterna) för mer information.
Fråga: Jag är forskaraspirant sedan år XX. Kan jag byta till en annan handledare?
Svar: Du kan byta handledare, men du måste ta det i egna händer och söka för en ny grupp själv. Om du har hittat en ny grupp och projekt och de intygar detta, då kan du informera oss och vi noterar byte sedan. Vi vill följa upp aktiviteterna och hur utbildningen fungerar.
Fråga: Vid oktoberträffen ska det presenteras en poster. Jag har inte hunnit få fram något resultat än, hur ska postern se ut?
Svar: Det kan vara svårt att hinna få fram resultat på kort tid. Då får man istället fokusera på bakgrund, syfte och metod, kanske också resonera kring betydelsen av arbetet. Finns det några preliminära data är det bra att presentera dessa.
Fråga: Ska jag göra en posterpresentation detta år då jag missade träffen förra året?
Svar: Du måste inte presentera en poster om du missade tillfället förra året. Men du är varmt välkommen att presentera ändå, om du vill. Eventuella kostnader för postrarna brukar betalas via forskargruppen.
Fråga: Manuset ska språkgranskas och jag fick nyligen höra att det eventuellt kan finnas finansiering från Forskaraspiranterna till detta. Stämmer det och i så fall hur går man tillväga? Önskar Forskaraspiranterna att vi refererar till någon specifik finansiering i artikeln?
Svar: Språkgranskning, publikationskostnader, helt enkelt alla kostnader som uppstår med forskningsprojektet får bekostas av forskargruppen.
Fråga: Kan jag tillgodoräkna till t.ex. T10?
Svar: Flera delar avseende examensarbetet kan ersättas via aktiviteter i forskaraspiranterna (exempelvis projektplansutformning, genomförande och vetenskaplig rapport/uppsats). Här ska kontakt tas med kursansvariga kring detta (Jonathan Gilthorpe och Monica Holmberg). Inga moment kan examineras innan T9-T10. Man ska inte ansöka om tillgodoräknande centralt, utan skicka det direkt till examinator/kursansvarig på T10.
Efter avslutad verksamhet
Fråga: Jag har förstått det som att vi forskaraspiranter ska skriva en rapport sista året. Kan jag få mer information om denna?
Svar: Rapporten ska skrivas på engelska. Lämplig omfattning av slutrapporten är 3–4 A4 sidor, textstorlek 12, typsnitt Times New Roman. Rapporten ska innehålla följande:
1. Projektbeskrivning (ca 3 A4 sidor)
2. Egen reflektion över tiden som aspirant (vad du lärt dig och hur du ser på framtida forskning (ca 1/2 A4)