"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Arbetsgrupper

Lika villkor och Internationalisering har av Fakultetsnämnden lyfts på agendan i centrala, strategiska nämnder och råd. Det säkerställs bland annat genom att minst en ledamot i vardera organ har ett särskilt ansvar att bevaka och driva frågor inom dessa områden.

Lika Villkor

Medicinska fakultetens internationaliseringsgrupp

Arbetssätt med Lika villkor och Internationalisering

De viktiga frågorna kring Lika villkor och Internationalisering har Fakultetsnämnden lyft på ett tydligare sätt upp på agendan i centrala, strategiska nämnder och råd, vilket säkerställs bland annat genom att minst en ledamot i vardera organ har ett särskilt ansvar att bevaka och driva frågorna inom dessa områden.

De nämnder och råd som i ett första skede åläggs att utse ansvariga för Lika villkor och Internationalisering är Fakultetsnämnden, Forskningsstrategiska nämnden, Utbildningsstrategiska nämnden och Rådet för utbildning på forskarnivå.

Fakultetsnämnden har utsett professor Åsa Hörnsten till nämndens likavillkorsansvarig, och universitetslektorerna Estelle Naumburg och André Nyberg till nämndens internationaliseringsansvariga med särskild inriktning mot internationalisering i utbildning respektive i forskning.

Estelle Naumburg har vidare av dekan förordnats som ny ordförande i Rådet för internationalisering av utbildningarna (RIU), som tillsammans med Utbildningsstrategiska nämnden och programråden arbetar med ökad internationalisering i fakultetens utbildningsprogram. RIU har även av fakultetsnämnden fått ett förtydligat och utvidgat uppdrag denna mandatperiod.

Lika villkor

Inom Lika villkor arbetar de ansvariga att bland annat med strategier och åtgärder, för vilka Fakultetsnämnden är ytterst ansvariga och kommer konkretisera i fakultetens verksamhetsplan, inte minst inför verksamhetsplan för åren 2023-2025. De likavillkorsansvariga träffas regelbundet tillsammans med ansvarig likavillkorshandläggare vid Kansliet för medicin för att utbyta erfarenheter och initiera olika aktiviteter. De träffar även institutionernas företrädare i dessa frågor för att dela erfarenheter och idéer.

Likavillkorsansvariga i nämnder och råd bevakar att det viktiga arbetet med att motverka diskriminering, trakasserier och kränkande särbehandling inom fakulteten fortgår i deras respektive organ, och arbetar på ett sådant sätt att det omfattar fakultetens alla medarbetare och studenter.

- Vi har en skyldighet att arbeta med aktiva åtgärder för att förebygga diskriminering och trakasserier på våra arbetsplatser. Med det här sättet att organisera delar av likavillkorsarbetet, kommer likavillkorsfrågan ytterligare synliggöras och integreras än mer i nämndernas och rådens diskussioner och verksamhet, säger dekan Patrik Danielson.

- Detta är dock förstås bara ett komplement till det arbete och ansvar för dessa frågor som chefer på olika nivåer i organisationen utövar och som vi också arbetar kontinuerligt med att utveckla.

Internationalisering

De ansvariga inom detta område träffas regelbundet för att diskutera och initiera aktiviteter. Den här gruppen arbetar bland annat med att motivera till, och följa upp, att fakultetens beredningsorganisation och verksamhet implementerar Inriktningsdokument för internationalisering vid Medicinska fakulteten.

Mycket av det gedigna arbete som grundlades av det tidigare organet IKOM – som exempelvis utlysningar inom olika områden för att främja internationalisering – fortgår med oförändrad avsättning av resurser från Fakultetsnämnden. Arbetet genomförs praktiskt av respektive nämnd och råd, t ex för nya utlysningar.

Gruppen av internationaliseringsansvariga har ett särskilt uppdrag att i sitt arbete identifiera möjliga synergier mellan utbildning på grundnivå och avancerad nivå, utbildning på forskarnivå samt forskning inom internationaliseringsområdet, så att denna diskussion hålls levande.

- I och med att ansvaret ligger hos olika nämnder och råd, omfattar samarbetet kring Internationalisering alla nivåer inom utbildning, vilket ger goda förutsättningar att realisera de planer inom internationalisering som fakultetsnämnden fastställt. Vidare stärks erfarenhetsutbyte och gemensamma målsättningar inom området med detta arbetssätt, säger Kristina Lejon, prodekan.

Senast uppdaterad: 2024-05-28