Insamlingsstiftelsen för medicinsk forskning och övriga stiftelser
Här finns information om Medicinska fakultetens utlysningar av medel ur Insamlingsstiftelsen för medicinsk forskning och övriga stiftelser.
Anknutna stiftelser
Inga Britt och Jan Axel Bränholm, arbetsterapi Bernhard och Signe Bäckström, cancer ögonforskning, reumatologi Leila och Bertil Ehrengren, epilepsiforskning Erika och Rudolf Gustafsson, hjärt-/kärlsjukdomar PG och Ragnhild Lundgren, medicinsk forskning Vilhelmina och Oskar Pettersson, cancer, hjärt-/kärlsjukdomar Arne o Kerstin Sandström, reumatologi Karin och Harald Silvander, epilepsi Åke Wilton, c-vitaminforskning Nils Erik Holmsten, diabetes Ebba Andersson-Cedergren, blodforskning, cellmembraner, neurologi Bertil Cedergren, blodforskning Margareta Dannborg, medicinsk forskning
Om Insamlingsstiftelsen för medicinsk forskning och övriga stiftelser
Insamlingsstiftelsen för medicinsk forskning och de enskilda stiftelser som också hanteras under samlingsnamnet Insamlingsstiftelsen, har funnits sedan slutet av 50-talet. Det tidigaste testamentet som innebar en gåva till medicinsk forskning vid Umeå universitet skrevs 1959. Senast bokförda testamenterade gåva är från 2022.
Medicinska fakulteten har fått gåvor till medicinsk forskning från personer runt om i Sverige och till olika ändamål. En ambition är att Insamlingsstiftelsen ska vara en naturlig mottagare av gåvor till medicinsk forskning för givare från Norrland lika väl som för givare från andra lands- eller världsdelar.
Med hjälp av alla gåvor är, per 2022-12-31, den totala förmögenheten inom Insamlingsstiftelsen 27 miljoner kronor och i övriga stiftelser totalt 69 miljoner kronor. Medicinska fakulteten är beroende av gåvor och en värdeutveckling från förvaltningen av medlen, för att kunna dela ut ett väsentligt tillskott till den medicinska forskningen. För åren 2020–2023 beslutades att dela ut mellan 3 och 4 miljoner kronor per år.
Medicinska fakulteten strävar efter att hålla en så jämn nivå som möjligt på utdelning till forskningen och att dela ut så mycket som möjligt. Det innebär att ökning (eller minskning) anpassas efter en flerårsplan snarare än årlig justering.