Studenter vid fakultetens alla grundutbildningar kan under studietiden få en god inblick i den medicinska forskningens vardag. Studenter som deltar i forskaraspirantverksamheten får parallellt med studierna möjlighet att delta i olika forskningsprojekt tillsammans med Medicinska fakultetens framgångsrika forskare.
Huvuddelen av tiden tillbringas inom stipendiefinansierade forskningsprojekt, vilket ger möjlighet att arbeta med forskning på heltid under upp till tre somrar.
- Forskaraspiranterna är en unik möjlighet för studenter vid Medicinska fakulteten att tidigt intressera sig för och delta i forskning, säger André Nyberg, sammankallande för styrgruppen för forskaraspiranterna.
BildMattias Pettersson
Forskaraspiranterna får exempelvis delta i praktiskt forskningsarbete, litteraturstudier, metodutveckling och - framför allt - får knyta kontakter med forskare vid Medicinska fakulteten. Ofta ges även möjlighet att engagera sig i forskningsprojektet under terminerna.
Under terminerna ordnas gemensamma träffar där man kan diskutera forskning och dela sina erfarenheter med andra forskaraspiranter. Andra exempel på gemensamma aktiviteter är Nobelpris-tema och föreläsningar med inbjudna forskare.
Forskaraspiranterna får en bred inblick i vad medicinsk forskning innebär i praktiken, en bra grund för en forskarutbildning samt en tydligare karriärväg.
Verksamheten har sedan starten 2011 byggts ut och utvecklats i etapper till att idag omfatta 20 platser per år, vilka är öppna att söka för studenter vid Medicinska fakultetens alla grundutbildningsprogram.