"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Bild: Mattis Pettersson

Kunskapsveckan 2024, 29-30 oktober

Konferensen Kunskapveckan är den självklara mötetsplatsen för dig som arbetar i skolan.

Just nu planerar vi för fullt för höstens konferens. Vi uppdaterar den här sidan allt eftersom - och den första september öppnar anmälan.

Redan nu kan vi avslöja delar ur programmet:

Kunskapsveckan program 2024

Bild på Jonathan Wedman

INLEDNING

AI i skolan – Nulägesrapport samt lärdomar och reflektioner från diskussioner med lärare

AI fortsätter att vara ett aktuellt ämne sedan ett par år tillbaka. Det är lättillgängligt, blir ständigt smartare och blir alltmer nyttigt i arbetet för lärare och elever. Den här föreläsningen har två delar. I den första ger jag en översiktlig nulägesrapport om hur generativ AI kan användas i skolan idag för att gynna undervisning, bedömning och lärande. Dessutom erbjuds en glimt om vad den närmsta framtiden tycks ha att erbjuda. I den andra delen av föreläsningen delar jag med mig av lärdomar och reflektioner från en nystartad kurs om AI i skolan, riktad mot yrkesverksamma lärare.  Vad har framkommit i diskussioner och övningar med kursdeltagarna som bidrar med ytterligare perspektiv på AI:s roll i skolan? Är det något som överraskar? Föreläsningen avrundas med en påminnelse om att regelbundet testa AI själv för att utforska hur du bäst kan nyttja dess många styrkor utifrån din egen unika kombination av intressen, erfarenheter och förutsättningar. 

Jonathan Wedman är excellent lärare, forskare och lektor i beteendevetenskapliga mätningar vid Umeå universitet. Med en förkärlek för provkonstruktion och psykometri är han specialiserad på bedömning i en utbildningskontext. Hans forskning berör framför allt kvalitetsgranskning av storskaliga mätningar, och då särskilt högskoleprovet. I sin undervisning är han i stället mer praktiknära och fokuserar på att stödja lärare i grundskola, gymnasium och högre utbildning genom att synliggöra och beskriva verktyg, metoder och tillvägagångssätt för en högkvalitativ bedömningspraktik. Sedan hösten 2022 har han dessutom lett åtskilliga föreläsningar, seminarier, workshoppar och fortbildningsdagar om AI i utbildning. 

Olof Wretling

AVSLUTNING

Diagonoserna i mitt liv

Olof Wretling avslutar konferensen med föreläsningen ”Diagnoserna i mitt liv”.  En föreläsning om livet – om allt från spring i benen och dyslexi till orolig själ och livlig fantasi.  Med humor, värme, allvar och musik berättar komikern Olof Wretling om sin uppväxt. Det är en berättelse om att ta sig över trösklar och vandra genom livet. Om vikten av att få springa klart innan man lär sig sitta still. Om fördomar som hindrar oss från att växa. Om att behöva lära sig att vara normal – för det är onormalt att bli lycklig över att springa ute i strumplästen och sladda – särskilt när det regnar.

En föreläsning där Olof Wretling tar upp vad för diagnoser han har fått ställda, hur det har påverkat honom, hans uppväxt, liv och arbete. Han blandar humor med allvar och föreläsningen är lika rolig som den är viktig. Han vill påverka människor till att sluta dela in andra människor i fack, eller sätta etiketter på andras personlighet. Istället vill Olof få folk att öppna upp och ställa frågor för att visa sitt intresse för våra olikheter.

Olof Wretling är känd som en del av humorgruppen Klungan och Mammas Nya Kille. Han har också haft framträdande roller i flertalet TV-program, bland annat i julkalendern ”Tusen år till julafton”, ”Pappas pengar”, ”Bye Bye Sverige” och ”Bandet och jag”, “Bäst i test”.

Olof har dessutom gett ut böckerna ”Till häst genom Västerbotten” (tillsammans med Sven Björklund) och ”Fem vintrar och en sommar: diagnoserna i mitt liv”.

Olof har röstats fram som värd för Vinter i P1 inte mindre än tio gånger och Vinterpratet ”Diagnoserna i mitt liv” blev så populärt att det sattes upp på Rival i Stockholm och togs ut på en rikstäckande turné. Därefter satte han upp föreställningen “Kaffet” en lekfull och komisk iscensättning av Olof Wretlings hyllade Vinter i P1-program som har hyllats av kritiker och spelats för fulla salonger runtom i landet.

År 2023 blev Olof Wretling utsedd till hedersdoktor vid medicinska fakulteten vid Umeå universitet.

 

Urval av andra programpunkter:

  • Att stödja elevers eget tänkande i matematisk problemlösning
  • Kognitionsvetenskap
  • Hälsa
  • What is AI really?
  • Influencerpolitik
  • Samtidskonsten som ämnesöverskridande resursModersmål, minoriteter och språklig mångfald
  • Slöjd
  • Betygsglappet mellan flickor och pojkar - Vad är problemet? 
  • FAMILIA – ett verktyg i SO- och historieundervisningen
  • Att kommunicera kunskap om samhällskriser och krig
  • Bygg grunden på barnens nyfikenhet – ett fördjupat material för matematikundervisning i förskolan
  • Jordens resurser och klimatutmaningar
Senast uppdaterad: 2024-06-19