Covid-19-pandemin ger upphov till frågor inom många olika ämnesområden. På den här sidan hittar du som journalist en lista på forskare och experter vid Umeå universitet som kan bidra med kunskap inom sina respektive forskningsfält.
Här är några av Umeå universitets experter som redaktioner kan kontakta med frågor om covid-19.
Anne-Marie Fors Connolly
BildMattias PetterssonAnne-Marie Fors Connolly är forskare vid MIMS, Molekylär infektionsmedicin Sverige, och forskar bland annat om riskfaktorer för svår covid-19 och risken för blodproppar. Hon leder ett antal stora multiregisterprojekt om covid-19.
Kontakta Anne-Marie Fors Conolly
Anna Överby Wernstedt
BildMattias PetterssonAnna Överby Wernstedt är universitetslektor i virologi vid Institutionen för klinisk mikrobiologi. Hon forskar bland annat om immunsvar och infektionens framfart i lungorna.
Kontakta Anna Överby Wernstedt
Malin Sund
BildMattias PetterssonMalin Sund är professor i kirurgi med inriktning mot cancerkirurgi. Hon är samordnare för den svenska delen av en stor internationell studie om hur stor risken är att avlida vid operation olika lång tid efter genomgången covid-19.
Kontakta Malin Sund.
Mikael Elofsson, professor på Kemiska institutionen vid Umeå universitet.
BildMattias PetterssonMikael Elofsson är professor på Kemiska institutionen. Han är också dekan vid Teknisk-naturvetenskaplig fakultet.
Mikael Elofssons forskargrupp arbetar med att ta fram nya typer antivirala substanser som kan användas som forskningsverktyg och startpunkter för utveckling av nya typer av läkemedel. I ett projekt är forskningen inriktad mot att identifiera kolhydratbaserade substanser som förhindrar virus från att fästa till och ta sig in i en värdcell. I ett annat projekt ligger fokuset på substanser som blockerar virusets replikation inne i värdcellen.
Niklas Arnberg.
BildMattias PetterssonNiklas Arnberg är professor vid Institutionen för klinisk mikrobiologi. Hans forskning är inriktad mot virus-värdinteraktioner: betydelse för tropism, terapi och targeting.
Niklas Arnbergs forskargrupp studerar de molekyler och mekanismer som virus behöver för att binda till och ta sig in i våra celler. Molekyler som till exempel finns i slemhinnor, kan antingen fungerar som en skyddande barriär mot infektioner eller som en ”brygga” som hjälper virus att infektera våra celler.
Niklas Arnbergs forskargrupp har även använt denna kunskap för att designa och utvärdera antivirala medel i kliniska prövningar.
Målsättningen för Niklas Arnbergs forskning är att undersöka molekyler och mekanismer som är involverade när virus binder till celler. (Video, 1:12 min)
Mer läsning och kontakt:
Fredrik Elgh, överläkare och professor vid Institutionen för klinisk mikrobiologi.
BildMattias PetterssonFredrik Elgh är professor i virologi vid Institutionen för klinisk mikrobiologi och överläkare i klinisk virologi vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå.
Fredrik Elghs forskning kretsar kring herpesvirus som orsak till utveckling av Alzheimers sjukdom, virus som sprids mellan djur och människa samt tidigare virusepidemier.
Kontakt:
Clas Ahlm.
BildMattias PetterssonClas Ahlm är professor i infektionssjukdomar vid Institutionen för klinisk mikrobiologi och överläkare vid Norrlands universitetssjukhus. Han är bland annat verksam inom ett stort internationellt forskningsprojekt som syftar till att ta fram läkemedel mot dödliga virus som sprids mellan djur och människa.
Clas Ahlm forskar på sorkfeber, en sjukdom han kallar för "Norrlands svar på Ebola". (Video, 1:02 min, 2016)
Kontakt:
Anders Johansson, universitetslektor/överläkare vid institutionen för klinisk mikrobiologi.
BildUlrika BergforsAnders Johansson är universitetslektor i infektionsjukdomar på Institutionen för klinisk mikrobiologi och överläkare i infektionssjukdomar och vårdhygien vid Norrlands universitetssjukhus, där han även är FoU-ansvarig på Infektionskliniken.
Anders Johansson, forskare i klinisk mikrobilogi, håller en populärvetenskaplig föreläsning med rubriken "Resistenta bakterier – ett globalt säkerhetshot" (35 min, 2016)
Kontakt:
Therese Thunberg är anknuten som läkare till Institutionen för klinisk mikrobiologi. Hon har länge forskat på virusfamiljen hantavirus, särskilt puumalaviruset som orskar sjukdomen sorkfeber. Hon är biträdande smittskyddsläkare på Norrlands universitetssjukhus i Umeå.
Kontakt:
Stephan Stenmark är anknuten som läkare till Institutionen för klinisk mikrobiologi. Han arbetar som smittskyddsläkare vid Norrlands Universitetssjukhus i Umeå.
Ett av Stephan Stenmarks expertområden är virussjukdomen hepatit. Han arbetar också mycket med frågor om multiresistenta bakterier och den bakterieorsakade sjukdomen harpest.
Kontakt:
Mattias Forsell.
BildMattias PetterssonMattias Forsell är universitetslektor vid Institutionen för klinisk mikrobiologi. Hans forskargrupp ägnar sig mycket åt mänskliga B-celler, en typ av vita blodkroppar, och hur de påverkas av underliggande sjukdom. Denna information ska kunna användas vid utvecklandet av nya antikroppsbehandlingar mot virusinfektioner.
Mattias Forsell forskar på hur kroppens B-celler fungerar och hur de kan användas. (Video, 1:09 min, 2016)
Kontakt:
Kalle Grill, docent i filosofi, Institutionen för idé- och samhällsstudier.
BildMattias PetterssonOm paternalism – i vilken mån och på vilket sätt liberala värden som frihet och autonomi bör respekteras både i politiken och mer allmänt.
Om de liberala värdena har en särskild sorts status eller om de är värden bland andra och därför bör vägas mot dessa, som exempelvis välbefinnande och hälsa. Han har också diskuterat konkreta politikområden där dessa frågor blir aktuella, särskilt inom folkhälsa.
Leder gärna filosofisk samtal och håller föreläsningar. Medverkat ibland i radio, främst P1s program Tankar för dagen. Läs mer på kallegrill.se
Läs mer och kontaktuppgifter:
Petter Bennesved, doktorand i idéhistoria, Institutionen för idé- och samhällsstudier
BildMattias PetterssonHar bl.a. skrivit om Urban Catastrophe and Sheltered Salvation: The media system of Swedish civil defence, 1937–1960 och Katastrofen i Barsebäck och radioaktivitet som informationsproblem 1953-1973.
Läs mer och kontaktuppgifter: