Att leda med ASI -En pilotutbildning för socialtjänstens enhetschefer
Vi vänder oss till dig som är chef, enhetschef, metodutvecklare eller verksamhetsstödjare, alla som arbetar med ASI utifrån ett ledningsperspektiv. Utbildningen ges under april 2024. (Den 16 april 13-17.00 och 23 April 13.00-17.00). Träffarna är digitala på zoom och fyra (4) timmar varje tillfälle, och att delta i pilotstudien är kostnadsfritt.
Bakgrund
Ett resultat från kursen Effektiv planering av insatser för missbruk (EPI-kursen) är att handläggarna ökade användandet av ASI bedömning, uppföljning och U-båt under kursen och sedan gick användningen ner igen. Vi lärde oss att det finns stora möjligheter att använda dessa metoder men de är icke väl implementerade i det dagliga arbetet. ASI-data ses som viktigt i klientarbetet men det används inte alltid i planeringssituationer. Exempelvis i organisatoriska årsplaneringar, för att visa politiker vad klientbehoven är inom kommunen, för att diskutera om klienternas behov kan mötas inom kommunerna och för att skapa en bättre kommunikation mellen chefer och de som arbetar med klienter.
Kursinnehåll
Dag 1, 16 April 2024
Att leda med ASI-Socialstyrelserepresentant
Vad lärde sig handläggarna under EPI-kursen (EPI forskar gruppen)
a. Ett biopsykosocialt perspektiv på riskfylld och svår substansanvändning och återfall och systematisk uppföljning
b. Hur ASI information ger en grund för att använda Motiverande intervju (MI), återfallsprevention (ÅP) återkoppling och systematisk bedömning
c. Laro, Naloxon och annan medicinsk behandling
Dag 2, 23 April 2024
(Huvudpresentatörer Råbe och Kobbestad)
Netklient,
Vilka funktioner finns, hur kan man tolka resultaten
Hur kan Netklient lätt användas i systematisk planering och uppföljning individuellt och gruppnivå/klientgrupp/målgrupp
Exempel på hur två olika enheter använder sig av data från Netklient