Varmt välkomna till firande av samiska nationaldagen, Samefolkets dag, i Vardagsrummet i Humanisthuset!
Program
12.10 Inledning av Várdduos biträdande föreståndare Kristina Sehlin MacNeil
12.20 Samtal om samiskt traditionell matkultur med fokus på fiske – medverkande Per Nikolaus ”Nicke” Nutti, Liecelott Omma, Ellacarin Blind och Lena Maria Nilsson (samtalsledare)
12.50 -ca 13.50 Filmvisning – dokumentärfilm om det samiska traditionella fisket
14.00–15.00 Musikvideor med samiska artister. Under tiden finns det också möjlighet att lära sig att fläta skoband.
------------ Panelsamtal
Fisk har en viktig roll i samisk matkultur. Fisk från hav, sjö och älvar har hållit våra förfäder levande och friska i tusentals år. Men fisk är också ett livsmedel som är känsligt för störningar i form av global uppvärmning, industri och grön kolonialisering. Hur ser situationen ut för den samiska fiskekulturen ut idag? Vilka möjligheter finns det i framtiden?
Medverkande i samtalet
Ellacarin Blind, Projektledare Golleguolli Per Nikolaus ”Nicke” Nutti, Fiskare och entreprenör Liecelott Omma, Slow Food Sápmi Lena Maria Nilsson, forskar på samband mellan kostmönster och folkhälsa
Projekt Golleguolli och dokumentärfilmen
Svenska Samers Riksförbund (SSR) och Slow Food Sápmi har drivit ett gemensamt projekt där det samiska traditionella fisket har dokumenterats och utfallskalkyler för samiska livsmedelsföretagare har skapats.
Inom projektet Golleguolli har en dokumentärfilm skapats, i vilken vi får följa samer som fiskar i både fjäll-och skogssamisk miljö inom Sirges sameby (Jokkmokks kommun) och i Maskaure sameby (Arjeplogs kommun). Medverkande i filmen är Per Nikolaus ”Nicke” Nutti, Sirges sameby, Leif Lundberg, Lotta och Tom Svensson, Daniel Barruk, Maskaure sameby samt Linn Huuva, kock, Jokkmokk.