Stora sammanträdesrummet, Socialt arbete samt Zoom
Prestationsmätning inom offentliga välfärdsorganisationer
Annika Hasselblad fil. dr. i informationssystem och adjunkt vid civilingenjörsprogrammet i industriell ekonomi, Mittuniversitetet i Sundsvall, presenterar sin avhandling som rör prestationsmätning i offentliga välfärdsorganisationer.
Prestationsmätning har, i takt med neoliberala rörelser som New Public Management, blivit allt vanligare inom offentliga välfärdsorganisationer, där fokus ligger på att öka effektiviteten. Denna typ av mätning bygger ursprungligen på principer från industrialiseringen, där organisationer ses som produktionsenheter som genom kvantifiering kan effektiviseras utifrån ett ekonomiskt perspektiv. Till skillnad är välfärdsorganisationernas huvudsakliga uppdrag är att möta individers behov vilket kräver individualiserade professionsbedömningar, vilket skapar spänningar mellan tekniska och sociala perspektiv.
Annikas avhandling syftar till att belysa dessa socio-tekniska spänningar mellan prestationsmätning och välfärdspraktik. Genom att granska underliggande logiker i både teori och praktik visar hon hur välfärdsarbetares professionella omdömen ofta nedprioriteras till förmån för kvantitativa mått. Avhandlingen, tydliggör hur industriella värderingar ofta får företräde vid utformningen av mätverktyg och beslutsfattande, vilket leder till dysfunktionella konsekvenser för välfärdsarbetarna, som tvingas anpassa sig till en mätlogik som får företräde framför deras professionskunskap.
Avhandlingen lyfter fram de socio-tekniska spänningar som prestationsmätning skapar inom offentliga välfärdsorganisationer och diskuterar hur ett större erkännande av den välfärdslogik som dessa organisationer bygger på skulle kunna stärka den professionella kunskapens status genom att ge den mer utrymme, och på så sätt minska de negativa effekter som uppstår från dessa socio-tekniska spänningar.