Offentlig föreläsning: Terraforming av ekosystem med Ricard Solé
tor
22
maj
Torsdag 22 maj, 2025kl. 16:30 - 18:00
Aula Nordica
Vad händer när ekosystemen når en "tipping point" - när ökenspridning till följd av klimatförändringar hotar hela landskap? När korallrev bleknar, kollapsar och stör hela marina näringskedjor? Kan vi vända på klimatkollapsen?
OBS! Denna föreläsning kommer hållas på engelska.
Som en del av firandet av 15 år med Integrated Science Lab (IceLab) på Umeå Universitet bjuder vi in till en offentlig föreläsning i Aula Nordica den 22 maj av den framstående forskaren Ricard Solé. Detta kostnadsfria evenemang är öppet för alla, med en särskild inbjudan till studenter. Se fram emot en livlig presentation och diskussion!
Vad menar vi med terraformning av ekosystem?
Ricard Solé utforskar ”terraforming ecosystems” som en metod för att återställa och stabilisera miljöer som skadats av mänsklig aktivitet. Metoden använder syntetisk biologi för att konstruera organismer som kan rehabilitera ekosystem som riskerar att kollapsa på grund av klimatförändringar och överexploatering. Genom att introducera specialdesignade organismer är målet att återställa den ekologiska balansen och förhindra katastrofala förändringar.
I torra områden skulle man till exempel kunna stödja växttillväxten och bekämpa ökenspridning genom att konstruera inhemska mikrober för att förbättra vattenlagringsförmågan. Denna strategi fokuserar på att använda organismer som redan är anpassade till lokala förhållanden, vilket minskar riskerna med att introducera främmande arter.
Solés arbete kombinerar ekologi, syntetisk biologi och komplex systemvetenskap för att utveckla interventioner som kan avvärja ekosystemens "tippings points". Hans forskning omfattar matematiska modeller som förutspår resultaten av att introducera konstruerade organismer, med målet att uppnå en säker och effektiv ekologisk restaurering.
I denna föreläsning kommer Solé att diskutera hur syntetisk biologi kan tillämpas på miljövård, med fokus på innovativa lösningar på angelägna ekologiska utmaningar.
Skrolla hela vägen ner till botten av denna sida för att registrera dig för att delta i detta evenemang. Ingen biljett krävs, men registreringen hjälper oss att hålla koll på hur många som kommer.
Schema för evenemanget
16:30 Ett välkomnande samt introduktion av IceLabs Gerard Rocher-Ros, biträdande professor vid Institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap, samt Adriano Bonforti, postdoktor vid Umeå marina forskningscentrum.
16:45 Ricard Solé: Terraforming av ekosystem
17:30 Diskussion och frågor från publiken
Om IceLab
IceLab är en tvärvetenskaplig forskningshub vid Umeå universitet som arbetar för att avveckla traditionella barriärer mellan vetenskapliga discipliner. En stor del av vår forskning fokuserar på att modellera adaptiva mekanismer i levande system under stress.
Är du en forskare eller anställd vid Umeå universitet eller SLU och är intresserad av IceLabs 15-årsfirande? Besök vår hemsida för att registrera dig. Denna anmälan gäller endast för den offentliga föreläsningen.
Professor Ricard Solé leder Complex Systems Lab vid Catalan Institute for Research and Advanced Studies, Universitat Pompeu Fabra i Spanien.
Solé studerar komplexa systems evolutionära ursprung med hjälp av matematiska modeller och syntetiska biologiexperiment. Han introducerade begreppet ”synthetic major transitions” för att utforska evolutionär innovation, inklusive ursprunget till protoceller, multicellularitet, symbios, kognition och språk.
Ett annat viktigt forskningsområde är instabiliteten hos biologiska system, t.ex. mycket anpassningsbara RNA-virus och cancerceller. Solé var också en pionjär när det gäller att ”terraforma” hotade eller människoskapade ekosystem för att förhindra katastrofala förändringar.