Kom och lyssna på nya projektidéer och hitta nya samarbetspartners i den första omgången av TAIGAs pitchevent. Den här gången arrangeras pitcharna tillsammans med Icelab.
Registrera dig här för att säkra din lunch eller ta med din egen mat.
Avkodning av det biofysiska språket i växters cellväggar: Ett tvärvetenskapligt tillvägagångssätt
Växtcellväggar är beroende av mekaniska och biokemiska signaler för sin funktionella integritet. Den intrikata dialogen mellan dessa är dock fortfarande till stor del outforskad. Vårt mål är att separera signaler från brus och fastställa orsakssamband, en uppgift som lämpar sig väl för beräkningsbiologi. Genom att integrera olika data hoppas vi kunna utveckla algoritmer som kan förutsäga förändringar i cellväggens integritet och deras inverkan på växters kondition. Medan vi i vårt team har en robust förståelse för cellväggsintegritet och metoder för att bedöma växtcellväggsegenskaper, saknar vi expertis inom omfattande dataintegration, som endast sträcker sig till grundläggande logiska modeller.
Om du har färdigheter inom datavetenskap, modellering eller bioteknik kan ditt samarbete vara mycket fördelaktigt! En bättre förståelse av växtcellväggar kan leda till mer motståndskraftiga grödor, effektiv bioenergiproduktion och förbättrad miljömässig hållbarhet. Följ med oss för att se hur en tvärvetenskaplig strategi kan göra detta möjligt.
Laura Bacete Biträdande professor, Umeå Plant Science Centre, Institutionen för växtfysiologi
Epigenetisk dynamik för att förklara varför vissa människor upplever långtidseffekter av covid-19
Vi har funnit att covid-19 lämnar epigenetiska spår i vårt genom. Men ursprunget, dynamiken, påverkan på svårighetsgraden och potentialen för långtidseffekter som long-COVID-19-syndromet är fortfarande okända. För att komplettera vår expertis söker vi experter på djupa autoencoders eller andra icke-linjära tekniker för dimensionalitetsreduktion. Som en del av ett interaktivt team kommer du att få erfarenhet av våra omfattande longitudinella biobanker och nätverksmodeller, vilket hjälper till att analysera unika kliniska data, avkoda komplex epigenetisk dynamik och förutsäga patientresultat. Vi erbjuder även postdoktorala stipendier i IceLab.
Martin Rosvall Professor, Icelab, Institutionen för fysik, Molekylär infektionsmedicin Sverige (MIMS)