Rektor Hans Adolfsson Umeå universitet samt Professor Carl Jan Granqvist Gastronomiska akademin/Måltidsakademin hälsar välkommen till symposiet.
9.15 – 9.40 Det svenska måltidsundret – från gastronomiskt u-land till världstopp
Karsten Thurfjell, ledamot i Gastronomiska Akademien/Måltidsakademien presenterar boken "Swedish Gastronomy - a Global Success", en officiell skrift inför världsutställningen i Dubai, Expo 2020.
9.40 – 10.00 30 år av Västerbottensgastronomi på Grand Hotel
Ella Nilsson, hedersdoktor vid Umeå universitet, delger sina erfarenheter av att servera och kommunicera Västerbottensgastronomi under Västerbottensveckorna på Grand Hotel.
10.00 –10.20 Paus med förfriskningar
10.20 –10.40 Från Norrland till världen
Karin Bodin, VD Polarbrödsgruppen.
10.40 –11.00 Gastronomisk forskning i Sverige
Agneta Yngve, professor vid Institutionen för kostvetensakap Uppsala universitet, preses i Måltidsakademin.
11.00 –11.20 Gastronomisk forskning i ett internationellt perspektiv
Ute Walter, lektor vid Restaurang- och hotellhögskolan, Örebro universitet.
11.20 –11.40 Kulinariska rum i Norra Sverige
Annica Långvall, doktorand vid Institutionen för kost och måltidsvetenskap, Umeå universitet.
11.45 –12.00 Avslutning och summering av dagens symposium
Dieter Müller, vicerektor och professor, Kulturgeografi, Umeå universitet.