Perspectives – om naturresurserna och den hållbara utvecklingen
fre
22
nov
Fredag 22 november, 2024kl. 09:00 - 16:00
Rotundan, Umeå universitet
Missa inte årets mest intensiva mötesplats i Umeå. Konferensen kostar 1 000 kr (exkl. moms). I priset inkluderas alla föredrag, lunch samt fika på för- och eftermiddag.
Umeå universitet bjuder in såväl forskare som samhällsaktörer, politiker, kulturutövare och näringsliv till vår årliga mötesplats Perspectives. Här skapar vi tillsammans en plattform för samtal där alla perspektiv ryms.
I fokus står naturresurserna vind, vatten, malm och skog – och den omfattande omställning av samhället vi bara sett början på.
Du kommer att vilja vara där!
Preliminärt program 08.00–09.00 Registrering och fika
09.15 Keynote – Åsa Persson: Hållbar utveckling: medvind och motvind när världen ställer om Åsa Persson är forskningschef på Stockholm Environment Institute (SEI) och ordförande för Klimatpolitiska rådet. I detta pass får du veta mer om hur det går för Sverige och världen när det gäller de globala hållbarhetsmålen och i vilken riktning vindarna blåser. Vilka är synergierna i arbetet och vilka är målkonflikter som behöver hanteras och hur ser verktygen ut för att kunna göra det på ett systematiskt sätt?
09.45 Samtal: Vind- och vattenkraft – hur långt tar den oss i en hållbar utveckling? Tillgången till energi är en av flera förutsättningar för den pågående samhällsomvandlingen i norr. I detta samtal fördjupar vi oss i utmaningar och möjligheter med koppling till ett ökat behov av hållbar energi. Thomas Wågberg, prefekt och professor på Institutionen för fysik vid Umeå universitet Jerry Westerstedt, projektchef Vattenfall Vattenkraft Stefan Forsgren, Affärsområdeschef Kraftsystem, Skellefteå Kraft
10.15 Gemensamt fika
10.45 Keynote – Markus Mannström: Världens första storskaliga gröna stålverk Markus Mannström, Head of Boden Operations Stegra (före detta H2 Green Steel), kommer att prata om etableringen av världens första storskaliga gröna stålverk i Boden och dess tre bärande gröna plattformar där det ska tillverkas vätgas, järn och stål.
11.15 Keynote – Nicholas Kamenos: Using the oceans to mitigate climate change Nicholas Kamenos är professor och föreståndare för Umeå marina forskningscentrum. Han kommer att prata om hur havet kan användas för att mildra klimatförändringarna. Denna keynote är på engelska.
11.45 Gemensam Lunch
12.45 Samtal: Samhällets behov av metaller Teknikutveckling och en grön omställning bygger till stor del på tillgång till olika typer av mineraler och metaller. I detta samtal fördjupar vi oss i samhällets komplexa behov av tillgång till dessa naturresurser. Helena Kjellson, bergmästare vid Bergsstaten/Sveriges geologiska undersökning Pär Weihed, prorektor vid Luleå tekniska universitet och professor i malmgeologi André Månberger, programchef Mistra Mineral Governance Nicholas Kamenos, professor och föreståndare för Umeå marina forskningscentrum
13.20 Keynote – Janina Priebe: Ny spelplan kräver nya spelregler – om skogsbrukets utveckling Janina Priebe, docent och lektor i idéhistoria vid Umeå universitet, kommer att prata om att ifall en omställning i skogsbruket ska vara möjlig krävs det att man ser över och uppdaterar de regler som skapades utifrån de förutsättningar som rådde på 1990-talet. Samt att klimatomställningen behöver ske på flera plan samtidigt – såväl i skogen som i samhället.
13.40 Samtal: Skogen i framtiden – vilken stig ska vi vandra? Skogen är ur flera perspektiv en viktig naturresurs. Den lagrar koldioxid, utgör livsmiljö för en stor bredd av olika arter samtidigt som den brukas som en viktig råvara i flera industrier och används för rekreation. I detta samtal fördjupar vi oss i framtiden skog med utgångspunkt från skogen i dag. Daniel Metcalfe, professor vid Institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap. Pär Lärkeryd, vd Norra skog Irma Olofsson, Future Forests och forskare vid Institutionen för geografi, Umeå universitet. Martin Servin, forskare och universitetslektor vid Institutionen för fysik, Umeå universitet. Micael Jonsson, forskare och universitetslektor vid Institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap, Umeå universitet.
14.05 Samtal: Den hållbara utvecklingens konsekvenser för ekosystem Hållbara ekosystem och biologisk mångfald är grunden för vårt liv på jorden. I detta samtal fördjupar vi oss i hur människan i strävan efter en hållbar utveckling påverkar naturen och ekosystemen på olika sätt. Tim Horstkotte, forskare inom socio-ekologiska system verksam vid institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap vid Umeå universitet Lina Polvi Sjöberg, forskare i naturgeografi vid institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap vid Umeå universitet Daniela Nedelcheva, projektsamordnare Biosfärsområde Vindelälven Juhttátahkka.
14.30 Gemensamt fika
15.00 Samtal: Nerväxt och minskat uttag för en grön omställning I strävan efter den gröna omställningen talas det ofta om de ökade behoven av naturresurser och råvaror för att kunna ställa om samhället. I detta samtal fördjupar vi oss i frågor som handlar om att hitta effektivare sätt att nyttja de naturresurser vi har att tillgå. Stina Jansson, docent och lektor vid Kemiska institutionen, Umeå universitet. Linda Lundmark, docent och lektor vid Institutionen för geografi UMU Jon Moen, professor vid Institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap
15.30 Artist och kulturellt perspektiv: Josef Eriksson Med Piteå som utgångspunkt har Josef Eriksson under flera år skrivit låtar och spelat med duon Northern Indians. Med humanismen och samtiden i fokus skildrar han träffsäkert sin omgivning.
(Dagen innan, den 21 november, arrangeras en dag med akademiker som målgrupp. Den dagen hålls på engelska. Det går att anmäla sig till den dagen i formuläret ovan också).