"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Vindkraft i fjällen.

Perspectives – Energiförsörjning för en hållbar utveckling

ons
11
sep
Tid Onsdag 11 september, 2024 kl. 09:00 - 16:00
Plats Black box, Studio Acusticum, Piteå

Perspectives är en årligt återkommande konferens- och eventserie vid Umeå universitet som utforskar olika perspektiv på aktuella ämnen. I år är temat: Naturresurserna och den hållbara utvecklingen.  

I samverkan med Piteå kommun och Piteå Science Park arrangerar Umeå universitet en konferens i Piteå som fokuserar på att utforska aktuella frågeställningar inom energiförsörjning, en grundläggande faktor för stora delar av samhällsutvecklingen och den pågående samhällsomvandlingen i norr.

Målet är att vara en mötesplats för näringsliv, forskare, beslutfattare, offentlig sektor och andra intresserade samhällsaktörer. 

Vill du delta?

Anmäl dig via länken

Sista anmälningsdag är 4 september och det kostar inget att delta.

Varmt välkommen!


PROGRAM

09.00 Incheckning och kaffe

09.30 Konferensen startar 
Dieter Müller, vice rektor vid Umeå universitet med särskilt ansvar för samhällsomvandlingen i norr, hälsar välkommen tillsammans med Patric Lundström, kommunalråd i Piteå kommun. 

09.45 Framtiden är nu – elproduktionens möjligheter och utmaningar i den gröna omställningen 
Tillgången till energi är en av flera förutsättningar för den pågående samhällsomvandlingen i norr. Inledningsvis ger Morgan Rubensson, utvecklingschef för sol- och vindkraft på Statkraft, sin bild av utmaningar nu och i framtiden för elproducenter. Därefter följer ett panelsamtal med Sverker Ekehage, Svenska kraftnät, Marie Kimming, chef för Vattenfalls projektutveckling av landbaserad vindkraft, samt Jörgen Andersson Strand, vd för Pite Energi. 
 
10:45 Bensträckare 15 min 
 
11.00 Omställningen av industrin och transportsektorn – framtidens lösningar och energibehov 
Omställningen av industrin och transportsektorn är två nycklar som ofta nämns i den så kallade gröna omställningen. Vad krävs för att möjliggöra det ökade energibehov som kommer med omställningen? Vilka lösningar finns redan nu och vilka ser vi bortom horisonten? 

Ett samtal med Tobias Vahlne, verksamhetsledare på Arctic Center of Energy, Thomas Wågberg, prefekt och professor på Institutionen för fysik vid Umeå universitet, Ulf Westerberg, Innovationsledare inom Cleantech på Piteå Science Park, David Öqvist, vd för SunPine, samt Mattias Näsman, biträdande universitetslektor vid Enheten för ekonomisk historia. 

12.00 Lunch

13.00 Tillstånd vid etableringar – går det att skapa effektivare processer?  
Kan olika aktörer tillsammans hjälpas åt med att korta ledtider då det gäller tillstånd och andra myndighetsbeslut? Är det möjligt i den flora av alla perspektiv som finns där miljölagstiftning, riksintressen, systemförståelse, demokrati, dialogprocesser och rättssäkerhet ska samsas? 

I detta samtal medverkar Paulina Henriksson från Länsstyrelsen Norrbotten, Mikael Ferm, projektledare för vindkraft på Piteå kommun, Kristina Falk, affärsutvecklare på Statkraft, Per Brännström, projektledare för havsbaserad vindkraft på Eolus, samt Bengt Strömgren, strateg på Region Västerbotten. 
 
14.00 Investeringar i ett förändrat energilandskap – vem ska investera och vem står för risken? 
Det nya energilandskapet där förnyelsebar energi står i centrum är förknippat med stora investeringar. I detta samtal dyker vi ner i frågorna kring vem som behöver stå för den kortsiktiga respektive långsiktiga risken och vilka incitament det finns för elproducerande lokalsamhällen och närboenden att delta i utvecklingen.  

I samtalet medverkar Jörgen Andersson Strand, vd för Pite Energi, Jens Bjöörn, ansvarig för samhällsrelationer på Fortum, Janus Brandin, regional utvecklingsdirektör vid Region Norrbotten, samt Morgan Rubensson, utvecklingschef för sol- och vindkraft på Statkraft. 
 
14.45 Kaffe  
 
15.15 Människorna i samhällsomvandlingen  
Varje år arbetar Piteå kommuns Inflyttarservice med att attrahera och hjälpa 100–150 inflyttare från olika delar av Sverige och världen. Målet är att få människor att flytta till Piteå och se till att de landar mjukt i sin nya tillvaro.

Thomas Backeström, avdelningschef för Hållbar tillväxt inleder programpunkten. Därefter berättar Sara Holm och Hannah Degerman från Inflyttarservice om hur de jobbar med platsattraktivitet och vilka perspektiv som är viktiga att ha med sig för att lyckas.   
 
16.00 Konferensen avslutas med möjlighet till kaffe och mingel 

Gå till anmälan

Läs artikel om årets tema: Hur kan vi använda naturresurserna på ett hållbart sätt?

Evenemangstyp: Konferens