När Sverige under 2023 firar 500 år av självständighet sker det mot bakgrund av omfattande säkerhetspolitisk förändring, såväl nationellt som internationellt. Under mer än 200 år utgjorde alliansfriheten Sveriges säkerhetspolitiska grundbult, efter andra världskriget intimt förknippad med Finlands motsvarighet. Under ett säkerhetspolitiskt turbulent 2000-tal börjar emellertid såväl den ekonomiska globaliseringens som klimatets och de militära stormakternas roller i världspolitiken att svänga. På senare tid har både coronapandemins effekter och Rysslands militära angrepp på Ukraina illustrerat hur en ny världsordning börjat växa fram. Nästan som en bekräftelse på detta ansöker Sverige och Finland, samtidigt och gemensamt, om medlemskap i försvarsalliansen NATO år 2022.
På senare tid har ett återtagande av svensk militär förmåga (i norr) påbörjats, med tydlig inriktning på ett växlande strategiskt läge i norra Europa och Arktis. Den nya satsningen framgår såväl av det senaste försvarsbeslutet som av Sveriges arktiska strategi från och med 2020. Betyder det att svensk säkerhet nu blir tätare förknippad med arktisk säkerhet? I vilket övergripande sammanhang ingår i så fall Östersjöområdet? Vilken roll spelar det förnyade ekonomiska intresset för Sveriges nordliga områden? Vilka lärdomar kan vi dra av coronapandemin och energikrisen? Vilka förutsättningar finns för samsyn mellan länder om gemensam säkerhet i vår del av världen? Har Rysslands agerande redan skapat en ny säkerhetsordning i Europa och vilken roll spelar Nato i en sådan?
Programmet
13.00-13.10Inledningsanförande Professor Dieter Müller, vicerektor vid Umeå universitet
13.30-13.20Välkommen till programmet! Minou Sadeghpour, moderator
13.25-13.45 Gemensam historia och framtid Janne Jokinen, ambassadminister vid Finlands ambassad i Stockholm
13.50.14.10Att starta forskarutbildning i en osäker tid Linda Lundmark, docent och förståndare för Artiska forskarskolan vid Umeå universitet
14.15-14.35Paus
14.35-14.55Ett nytt Arktis: från exceptionalism till säkerhetsdilemma Niklas Granholm, forskningsledare FOI
15.00-15.20Säkerhetspolitisk utblick Johan Huovinen, överstelöjtnant och militär lärare FHS
15.25-16.00 Paneldiskussion Minou Sadeghpour, moderator
16.00-16.30Mingelstund i anslutning till Aula Biologica Utrikespolitiska föreningen och Allmänna Försvarsföreningen