#frAIday hybrid Föreläsaren kommer att delta via länk. Du kan delta via länken eller se föreläsningen i Galaxen vid Umeå universitet. Välkomna att delta!
Abstrakt LLM-systemens imponerande prestanda har fått vissa att hävda att dessa system förvärvar ”kunskap” om språk eller till och med uppvisar tecken på ”intelligens”. Det är dock fortfarande oklart vad som krävs för att tillskriva LLM:er kognitiva förmågor och tillstånd. I det här föredraget fokuserar jag på begreppet språkkunskap och argumenterar för att kunskap inte bör tillskrivas enbart baserat på beteende, utan istället baserat på den interna bearbetningen och representationerna av LLM. Med inspiration från debatterna mellan symbolisk och konnektionistisk AI på 1980- och 90-talet argumenterar jag för att LLM:er kan förvärva tyst kunskap enligt Davies (1990) definition. Med tyst kunskap avses i detta sammanhang implicit representerade regler eller strukturer som kausalt påverkar - och potentiellt förklarar - systemets beteende.
Målet med mitt bidrag är tvådelat. För det första motiverar och introducerar jag Davies redogörelse för tyst kunskap, inklusive begränsningarna för att tillskriva tyst kunskap till ett system. För det andra tar jag en närmare titt på den senaste litteraturen om LLM:er och visar att det finns preliminära bevis för att LLM:er faktiskt förvärvar tyst kunskap, även om mer forskning behövs. Sammantaget, om LLM:er verkligen kan tillskrivas tyst kunskap, skulle detta både hjälpa oss att bättre förklara och potentiellt förbättra deras beteende.
Céline Budding är doktorand i filosofi och etik vid Eindhoven University of Technology och har en bakgrund inom neurovetenskap och förklarande AI. I sitt doktorandprojekt kombinerar hon dessa områden med forskning inom filosofi för att studera vad LLM:er lär sig och vilka metoder vi kan använda för att bäst förklara deras beteende.