Warburtons senaste film The Wizard of AI (2023) är en 20 minuter lång videoessä om generativ AI, producerad ett år efter lanseringen av Midjourney v4. Essän behandlar just denna lansering i november '22 som ett historiskt ögonblick i visuella kulturer och kreativa ekonomier och fokuserar på de verkliga effekter som denna teknik fortsätter att ha på konstnärer och designers runt om i världen. Videon i sig producerades med hjälp av generativa AI-verktyg och består till 99 % av bilder och videor som skapats med Midjourney, Stable Diffusion, Runway och Pika. Konstnären är dock noga med att inte ge efter för den "wonderpanic" som generativ AI ger upphov till, utan använder själva verktygen för att diskutera och kritisera de juridiska, estetiska och etiska problem som AI-automatiserade plattformar ger upphov till.
Warburton har tidigare fått uppdrag från BBC, Tate Modern, Photographers Gallery och Channel 4, ställt ut på Transmediale, Ars Electronica och National Gallery of Australia samt haft residens och föreläsningar på V&A, Somerset House, Carnegie Mellon och Architecture Association School.
Alan Warburton är en mångfacetterad konstnär som specialiserar sig på animation, författarskap och videoessäer, med fokus på CGI, VR, AR, installation och skulptur. Detta verk, som har fått över en miljon visningar, granskar kritiskt datorgrafik och visuell kultur. Warburton doktorerar för närvarande vid Birkbecks Vasari Centre i London, och forskar om digitala bilder och arbete. Konstnären har fått uppdrag av välkända institutioner som BBC, Tate Modern och Channel 4 och har ställt ut sina verk över hela världen.