#frAIday: Simulering av känslor som uttryck av Temporal Difference assessment i RL
fre
14
feb
Fredag 14 februari, 2025kl. 12:15 - 13:00
Galaxen & Zoom
#frAIday hybrid Föreläsaren kommer att delta via länk. Du kan delta via länken eller se föreläsningen i Galaxen vid Umeå universitet. Välkomna att delta!
Abstrakt I det här föredraget presenteras en teori om emotioner som bygger på Temporal Difference Reinforcement Learning (TDRL), som hävdar att emotioner är manifestationer av hjärnans belöningssystem, särskilt dess bedömning av temporala differensfel. Jag föreslår att känslor, allt från grundläggande glädje och nöd till mer komplexa känslor som ånger och hopp, alla härrör från denna grundläggande process för att utvärdera förändringar i välbefinnande. Jag stöder denna teori med beräkningsmodellering, psykologiska rön och neurobiologiska bevis, och undersöker konsekvenserna för att förstå känslor hos människor, djur och artificiell intelligens. I artikeln undersöks också känslornas roll i sociala interaktioner och deras evolution, med betoning på deras adaptiva funktion för att främja överlevnad och inlärning. Slutligen diskuterar jag potentiella tillämpningar inom områden som interaktion mellan människa och robot.
Docent Joost Broekens studerar artificiell intelligens, med fokus på Affective Computing och mänsklig interaktion med socialt interaktiva agenter. Han var tidigare ordförande för Association for the Advancement of Affective Computing och är docent vid Leiden University. Medgrundare av Interactive Robotics och Daisys. Hans forskning omfattar känslomodellering inom AI, förklarbarhet, känslouttryck hos agenter och utbildningsrobotar, med fokus på förstärkningsinlärning och interaktion mellan människa och robot.