#frAIday: AI-moderatorer och mänsklig kontextualitet
fre
19
apr
Fredag 19 april, 2024kl. 12:15 - 13:00
Zoom / Samvetet (SAM.B.566)
#frAIday hybrid Denna föreläsning kommer hållas både på Zoom och i Samvetet på Umeå Universitet. Vi kommer att erbjuda wraps till lunch. Begränsat antal tillgängliga, så kom i tid för att säkra din. Välkomna!
Abstract Den ökade samhälleliga betydelsen av sociala medier med en enorm mängd innehåll som skapas och delas mellan användare - och följaktligen - plattformarnas ökade makt, har under de senaste åren mötts av försök att hantera problemet genom europeiska regleringar. Denna reglering, där Digital Services Act är den centrala punkten i Europa, syftar till att skapa säkrare utrymmen online och en mer transparent upplevelse för användare av sociala medier. Detta har i sin tur ökat plattformarnas ansvar med krav på att snabbt ta bort skadligt eller olagligt innehåll. Som ett resultat har detta skapat en situation där sociala medieplattformar, särskilt mycket stora plattformar, kommer att behöva använda automatiserade modereringstekniker för att framgångsrikt moderera en nästan ofattbar mängd potentiellt skadligt innehåll inom en begränsad tidsram. Automatiserade system kan inte bara hantera betydligt mer innehåll och göra det snabbare än vad mänskliga moderatorer skulle kunna, de kan också minska den börda som mänskliga moderatorer utsätts för när de exponeras för störande innehåll. Människor kan dock fatta komplexa kontextuella beslut och förstå aspekter som underliggande avsikter eller kulturella omständigheter, vilket förhindrar onödiga begränsningar av innehåll och intrång i användarnas yttrandefrihet. Detta föredrag kretsar kring komplexiteten i automatiserad innehållsmoderering på sociala medieplattformar, och i vilken utsträckning detta växande nät av regleringar tillåter eller kräver AI-moderering, i förhållande till mänsklig innehållsmoderering.
Therese Enarsson är docent i juridik vid Juridiska institutionen vid Umeå universitet. I sin forskning har hon under de senaste åren fokuserat på grundläggande rättigheter i olika rättsliga sammanhang, såsom skydd av offer online och innehållsmoderering online, med fokus på att skydda och balansera yttrandefrihet och andra rättigheter. Hennes forskning spänner över många juridiska områden, såsom straffrätt och konstitutionell rätt, och hon har också publicerat tvärvetenskaplig forskning i sociala medier.