Vilken roll spelar egentligen de icke-mänskliga djuren – ofta osynliga, men alltid närvarande – i vårt samhälle? Vi använder dem som mat, kläder, forskningsobjekt och rekreationskälla. Men utöver dessa konkreta, materiella funktioner får djuren ofta fungera som kontraster och symboler i abstrakta, ideologiska resonemang.
Vi lever i den så kallade antropocen, en tidsålder där människans påverkan på planeten är så genomgripande att vi närmar oss kollaps. På vilka sätt samverkar vår syn på och användning av andra djur till de pågående kriserna – och kan det vara en nyckel till förändring?
Under detta halvdagsseminarium kommer fyra föreläsare att utforska olika perspektiv på djurens plats i det människocentrerade samhället. Hur formas vår förståelse av djur och deras värde och hur upprätthålls status quo, från fabriksgolvet till akademin?
Talare och ämnen
Per-Anders Svärd, lektor i statsvetenskap på Södertörns högskola och redaktör för Politics and Animals, om kritiska djurstudier som akademisk disciplin.
Lina Gustafsson, leg. veterinär och författare till boken Rapport från ett slakteri, om grisarna och människorna på fabriksgolvet.
Sofia Jeppsson, docent i filosofi vid Umeå universitet, om djurförsöksetik och konsekventialistiska kalkyler.
Lena Lindström, postdoktor i psykologi vid Umeå universitet, om medvetande och mentala förmågor hos andra djur.
Program och anmälan
12:00-12.30: Lättare lunch och nätverkande
12.30-15:30 Seminarium med fikapaus
Anmälan är stängd. Vill du delta? Kontakta Alexandra Haglund, projektsamordnare UTRI