Postdoktorsstipendium (2 år) i växtutvecklingsbiologi
Umeå Plant Science Center (UPSC) är en av Europas starkaste forskningsmiljöer för grundläggande växtforskning. Forskningen vid UPSC täcker ett brett spektrum av discipliner inom växtbiologi, inbegripande växternas ekologi, genetik, fysiologi, biokemi, cellbiologi och molekylärbiologi (se www.upsc.se). Stipendiaten kommer att vara placerad vid institutionen för fysiologisk botanik som är en del av Umeå Plant Science Center. Vårt gemensamma mål är att förstå växternas anpassningsförmåga och acklimatisering till en föränderlig omvärld.
Vi söker en motiverad postdoktorstipendiat till projektet ”Förståelse av CSN5B-underenhetens roll under adventivrotutveckling” i professor Catherine Bellinis forskargrupp.
Kempestiftelserna finansierar detta tvååriga postdoktorala stipendium. Stipendiet uppgår till 360 000 kronor per år. Stipendiet är inte skattepliktigt. Kempestiftelserna finansierar också 100 000 kronor i löpande kostnader. Forskningsledarens medel täcker extra löpande kostnader för projektet.
Stipendiet avser heltidsstudier under två år med tillträde 2025-05-01 eller enligt överenskommelse.
Projektbeskrivning
Växter har en regenerativ förmåga som utnyttjas i stor utsträckning inom jordbruket, där elitgenotyper förökas vegetativt via stamsticklingar. Denna metod är ekonomiskt betydelsefull för skogsträd som ett kostnadseffektivt sätt att föröka elitkloner. En kritisk faktor för framgångsrik förökning är utvecklingen av adventivrötter (AR). Vi har identifierat regulatoriska gener som kontrollerar AR-utvecklingen och som fungerar i skärningspunkten mellan ljus och tre viktiga signalvägar för växthormoner i Arabidopsis. Dessa gener inkluderar underenheter av det evolutionärt bevarade COP9-signalosomkomplexet (CSN), som är viktigt för protein nedbrytning. CSN spelar avgörande roller i cellcykeln och kontrollen av cellöden hos både djur och växter. Detta projekt fokuserar på att förstå rollen för underenhet 5 i CSN-komplexet, som är involverad i proteinnedbrytning och hormonsignalvägar. I Arabidopsis är underenhet 5 (CSN5) duplicerad. Medan CSN5A funktion är väletablerad, är CSN5B roll fortfarande oklar. Vi har nyligen identifierat proteiner som interagerar med CSN5B, och detta projekt syftar till att bekräfta dessa interaktioner och analysera deras funktion i samband med AR-utveckling.
Kvalifikationer
För att vara behörig för ett postdoktoralt stipendium ska personen ha avlagt doktorsexamen eller utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen. Detta behörighetskrav ska vara uppfyllt senast vid tidpunkten då beslut om stipendiatmottagare fattas. För att vara aktuell som postdoktorstipendiat bör i första hand den komma i fråga som avlagt examen högst tre år sedan från sista ansökningsdag. Om det finns särskilda skäl kan den komma i fråga som avlagt doktorsexamen tidigare. Med särskilda skäl avses ledighet på grund av sjukdom, föräldraledighet eller klinisk tjänstgöring, förtroendeuppdrag inom fackliga arbetstagarorganisationer eller andra liknande omständigheter.
Doktorsexamen, eller motsvarande, ska vara inom växtgenetik, molekylärbiologi eller utvecklingsbiologi för växter.
Stor erfarenhet av växtgenetik, standardtekniker för molekylärbiologi, proteinbiokemi, växtfysiologi och utvecklingsbiologi krävs. Utmärkta muntliga och skriftliga färdigheter i engelska krävs. Goda kunskaper i cellbiologi och konfokalmikroskopi är meriterande.
Postdoktorn förväntas ha god social kompetens och förmåga att fungera väl både självständigt och i grupp. Vi värdesätter kreativitet och förmåga att kommunicera och ta initiativ.
Ansökan
Ansökan ska vara skriven på engelska (företrädesvis) eller svenska och bifogade dokument ska vara i Word eller pdf-format. Ansökan ska registreras via Umeå universitets e-rekryteringssystem Varbi och vara inkommen senast 17 februari 2025.
Ansökan ska innehålla:
Personligt brev, max två sidor, med beskrivning av dina kvalifikationer, forskningsintressen och motivering varför du söker.
Meritförteckning (Curriculum Vitae), med komplett publikationslista
Styrkt kopia av doktorsexamensbevis eller dokumentation som tydliggör när doktorsexamen förväntas erhållas,
Styrkta kopior av andra examensbevis, akademiska kursintyg och/eller betyg,
Kopia av doktorsavhandling,
Namn på två referenspersoner, inklusive kontaktuppgifter, lämnas vid eventuell intervju
Övriga handlingar som önskas åberopas
Frågor angående projektet besvaras av Pr. Catherine Bellini (catherine.bellini@umu.se)