"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Postdoktoralt stipendium (2 år) inom strukturbiologi vid enzymatisk behandling av acne.

Kemiska institutionen

Ansök

senast

2025-02-13

  • Typ av anställning Stipendium
  • Ort Umeå, Sverige

Postdoktoralt stipendium (2 år) inom strukturbiologi vid enzymatisk behandling av acne.

Kemiska institutionen erbjuder ett postdoktoralt stipendium inom projektet "Strukturbiologi vid enzymatisk behandling av akne". Stipendiet är på heltid under två år med start den 1 juni 2025 eller enligt överenskommelse. Sista ansökningsdag är 13 februari 2025.

Institutionsspecifik information 

Kemiska institutionen är en av de största institutionerna inom Teknisk-naturvetenskaplig fakultet och har närmare 220 anställda, varav ca 40 forskarstuderande och en stark och expanderande forskning. Fyra större forskningsområden, Biologisk kemi, IBEAM, Organisk kemi och Teknisk kemi samlar institutionens forskning och utbildning inom kemi. Nobelpriset i kemi 2020 tilldelades Emmanuelle Charpentier, som upptäckte CRISPR-Cas9 vid Umeå universitet.

Institutionen har en framstående infrastruktur för strukturbiologi med nationella anläggningar för NMR-spektroskopi och kryoelektronmikroskopi samt avancerad utrustning för röntgenkristallografi.

Stipendiaten välkomnas till den integrerade miljön för strukturbiologi (Integrated Structural Biology, ISB) vid Umeå universitet. ISB är en samarbetsplattform med 19 forskargrupper (över 100 deltagare) som regelbundet träffas för seminarier och gemensamma forskningsaktiviteter (www.biostruct.umu.se). Umeå universitet har också ett aktivt postdoktoralt nätverk, "Umeå Postdoc Society", som arrangerar regelbundna karriärfrämjande aktiviteter (umeapostdocsociety.se).

Forskningen i Magnus Wolf-Watz forskargrupp fokuserar på att förstå hur proteiners struktur och dynamik bidrar till funktion i bakteriellfektivitet, bioteknologi och grundläggande enzymologu. För mer information, besök: www.biostruct.umu.se/principal-investigators/magnus-wolf-watz.

Projektbeskrivning 

Akne är en av de vanligaste hudsjukdomarna och drabbar hundratals miljoner människor världen över. Sjukdomen kan vara svår att behandla med antibiotika på grund av att den orsakas av mikroben Cutibacterium acnes, som bildar en motståndskraftig biofilm. I en banbrytande studie av vår samarbetspartner identifierades ett nytt och utsöndrat enzym, BmdE, som kan bryta ned C. acnes biofilm. Enzymet har evolverat för att fungera i den anaeroba och lipidrika miljön i hårsäckarna.

Vi söker nu en postdoktor för ett tvåårigt stipendium inom strukturbiologi. Forskningen syftar till att utveckla BmdE till ett nytt bioläkemedel för akne i samarbete med företaget Vakona, beläget vid Umeå universitets campus. Vi söker framstående kandidater med expertis inom strukturbiologiska tekniker såsom NMR-spektroskopi, röntgenkristallografi eller enkelpartikel-kryoEM.

Stipendiaten kommer att få möjlighet att:

  • Fastställa strukturer för BmdE och dess domäner i olika funktionella tillstånd.
  • Lära sig nya tekniker inom strukturbiologi beroende på kandidatens bakgrund och intressen.
  • Kvantifiera enzymaktiviteten hos BmdE både in vitro och i biofilmer.
  • Arbeta i en internationell och tvärvetenskaplig miljö.

Kvalifikationer

För att vara behörig för ett postdoktoralt stipendium ska personen ha avlagt doktorsexamen eller utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen. Detta behörighetskrav ska vara uppfyllt senast vid tidpunkten då beslut om stipendiatmottagare fattas.

För att vara aktuell som postdoktorstipendiat bör i första hand den komma i fråga som avlagt examen högst tre år sedan från sista ansökningsdag. Om det finns särskilda skäl kan den komma i fråga som avlagt doktorsexamen tidigare. Med särskilda skäl avses ledighet på grund av sjukdom, föräldraledighet eller klinisk tjänstgöring, förtroendeuppdrag inom fackliga arbetstagarorganisationer eller andra liknande omständigheter.

Doktorsexamen ska vara inom vätsketillstånds-NMR, enkelpartikel-kryoEM eller röntgenkristallografisk strukturbestämning av biologiska makromolekyler.

Ytterligare krav är erfarenhet av proteinproduktion och biokemisk karakterisering av proteiner. Erfarenhet av enzymatiska analyser är särskilt meriterande. Publicerade och vetenskapligt granskade artiklar inom dessa områden är av särskild betydelse.

Vi söker dig som tycker om att ta ansvar, är starkt driven, motiverad och uppskattar att samarbeta över ämnesgränser.

Goda färdigheter i både skriftlig och muntlig engelska är ett krav.

Ansökan  
Ansökan ska vara skriven på engelska eller svenska och bifogade dokument ska vara i Word eller pdf-format. Ansökan ska registreras via Umeå universitets e-rekryteringssystem Varbi och vara inkommen senast 13 februari 2025. 

Välkommen med din ansökan!   

Faktaruta

Tillträde

Enligt överenskommelse

Löneform

Stipendium

Land och ort

Sverige, Umeå

Omfattning

100%

Kontaktperson

Magnus Wolf-Watz

090--7867690